Kroatië en Japan houden elkaar in evenwicht
Foto: belga
Op het WK voetbal hebben Japan en Kroatië zondag in Nürnberg 0-0 gelijkgespeeld. Kroatië kwam het dichtst bij een doelpunt toen Dario Srna na 21 minuten een strafschop miste.
In de stand leiden Brazilië en Australië met drie punten, voor Japan en Kroatië, die elk 1 punt hebben. Op de derde speeldag staan Japan-Brazilië en Kroatië-Australië op het programma.

Dat Japan-Kroatië op een doelpuntenloos gelijkspel eindigde, mag een klein wonder heten. Zowel voor als na de pauze versierden beide teams een korf kansen in het bloedhete Frankenstadion, waar Frank De Bleeckere de touwtjes de hele tijd goed in handen had. Bij Kroatië was er geen plaats voor Bruggespelers Balaban, Leko en Butina. Genk-aanwinst Ivan Bosnjak viel vier minuten voor tijd in. Het festival van de gemiste kansen begon al na vijf minuten toen Niko Kranjcar, zoon van de bondscoach, een unieke mogelijkheid liet liggen. Een kwartier later legde De Bleeckere de bal terecht op de stip toen de Japanse aanvoerder Miyamoto in de zestien Dado Prso haakte. Dario Srna zag zijn poging echter gestuit door een goed keepende Kawaguchi. Enkele minuten later was Kroatië opnieuw dicht bij de openingstreffer toen een knal van Kranjcar op de lat uit elkaar spatte. Japan reageerde via Nakata maar ook Kroatië-doelman Pletikosa stond attent te keepen.

Na de pauze was de eerste kans voor Japan. Yanagisawa liet de levensgrote mogelijkheid onbegrijpelijk liggen. Kroatië reageerde met kansen via, nog maar eens, Kranjcar, Simunic en invaller Olic maar scoren lukte niet meer.

Zlatko Kranjcar (bondscoach Kroatië): "Het was een hevige en zware strijd. We hebben zeer goed gespeeld, maar ons probleem was dat we niet konden scoren. Ik feliciteer alle spelers, die in deze temperatuur aan een hoog tempo hebben gevoetbald. De match tegen Australië wordt voor ons alles-of-niets. Ik kijk ernaar uit en hoop dat alle jongens opnieuw fris en hersteld zullen zijn. We willen dan onze prestatie van tegen Brazilië en Japan herhalen, met die nuance dat we een doelpunt moeten maken."