Abbas zoekt steun bij Arabische landen
Foto: rr
AMMAN - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zoekt steun bij Arabische landen om te voorkomen dat de Israëlische premier Ehud Olmert op eigen houtje de grens met de Palestijnse gebieden vaststelt en om te zorgen dat wordt vastgehouden aan de zogenoemde routekaart voor vrede.
Olmert is van plan eenzijdig de grens tussen Israël en de Palestijnse gebieden vast te stellen, als onderhandelingen met de Palestijnen niet mogelijk blijken. Sommige Arabische landen en de Palestijnen vrezen dat Palestijnse steden in dat geval afgezonderd komen te liggen en dat het leven er zal verslechteren, waardoor velen naar aangrenzende Arabische landen, waaronder Jordanië, zullen vluchten.

De Jordaanse koning Abdullah II zei na een ontmoeting met Abbas zich zorgen te maken over de veiligheid en de economische achteruitgang in de Palestijnse gebieden en hij riep alle partijen op de rijen te sluiten en de problemen op te lossen.

Ook zei hij tegen Abbas te willen dat de Palestijnen en Israël het geweld staken en doorgaan met het vredesproces. Verwacht wordt dat Olmert en Abbas elkaar binnenkort ontmoeten voor een onderhoud.

Eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner bespreekt maandag met Olmert en minister van buitenlandse zaken Tzipi Livi, en vervolgens met Abbas een plan van de Europese Unie dat voorziet in directe noodhulp aan de Palestijnen, buiten de Hamas-regering om.

Gezondheidszorg

De EU heeft honderd miljoen euro aan hulp toegezegd aan de Palestijnen voor gezondheidszorg en enkele essentiële voorzieningen. Het geld wordt via de Wereldbank doorgesluisd aan nutsbedrijven en gaat deels direct naar arme gezinnen.

De overige drie leden van het zogeheten Midden-Oostenkwartet - de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties - keurden het plan zaterdag goed.