Togolese spelers toch naar Dortmund
Foto: epa
FRIEDRICHSHAFEN - De Togolese voetbalploeg is dan toch op weg naar Dortmund waar het team maandag tegen Zwitserland zijn tweede wedstrijd speelt. Eerder op de dag weigerden de voetballers te vertrekken als gevolg van een geschil om wedstrijdpremies.
Zondagmorgen ging de Togolese ploeg in staking wegens het uitblijven van een oplossing in het geschil om niet-betaalde wedstrijdpremies. ,,Ik sta hier in de hal van het hotel en wacht op mijn spelers, die met de Voetbalbond aan het onderhandelen zijn'', zei bondscoach Otto Pfister zondagmorgen.

De Wereldvoetbalbond (Fifa) heeft een bemiddelende rol gespeeld om de crisis rond het Togolese voetbalteam te kunnen bezweren. ,,We hebben hen gewezen op de ernst van de situatie'', verklaarde Fifa-woordvoerder Markus Siegler zondagmiddag.

Volgens de Fifa-reglementen wordt elke ploeg die niet opdaagt voor een wedstrijd onmiddellijk gediskwalificeerd voor het verdere tornooi. Ook worden er mogelijk financiële sancties getroffen en kan een ploeg uitgesloten worden van deelname aan andere Fifa-competities.

Het rommelt al een tijdje binnen de Togolese delegatie. Vlak voor de start van het WK diende Pfister zijn ontslag in uit onvrede met de manier waarop de discussie omtrent de premies werd gevoerd. De Togolese spelers weigerden daarop enkele dagen te trainen, waarna de 68-jarige Duitser op zijn stappen terugkeerde.

Togo verloor zijn eerste groepsmatch niettemin met 2-1 van Zuid-Korea. Na die partij beschuldigde de secretaris-generaal van de Togolese Bond, Assogbavi Komlam, Pfister bovendien van alcoholmisbruik. De Duitser kondigde prompt aan juridische stappen te ondernemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.