BRUSSEL - De Vlaamse regering wil haar aandelen in het milieubedrijf Indaver verminderen, maar is niet van plan er volledig uit te stappen. Dat zei minister van Leefmilieu Ludo Sannen (Agalev) vandaag in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van Erik Matthijs (CD&V) en Jan Penris (Vlaams Blok).
Eerder meldden enkele kranten dat de Vlaamse regering had beslist haar meerderheidsbelang in de afvalgroep te verkopen. De Vlaamse regering controleert Indaver via de Vlaamse Milieuholding (VMH), die meer dan 54 procent van het kapitaal bezit.

Matthijs en Penris stelden zich vragen bij de beslissing vermits ze Indaver een prototype van publiek-private samenwerking (PPS) vinden. Bovendien geeft de Vlaamse overheid een instrument uit handen om het afvalbeleid te kunnen sturen, aldus Matthijs.

Sannen zei in zijn antwoord dat het om een beperkte uitstap uit het kapitaal van Indaver gaat. Als reden verwees hij naar een eerdere beslissing van de Vlaamse regering (uit 2001) om het aandeelhouderschap in de VMH, waarvan Indaver een onderdeel is, te verminderen.

De vermindering van de aandelen zal wel tot gevolg hebben dat de Vlaamse overheid geen meerderheidsaandeelhouder meer is, aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat de beperkte uitstap er maar komt als er een voldoende waardering voor de aandelen is.