Schandaal Max Mosley kost Brits geheim agent zijn job
Foto: photo news
Het seksschandaal rond Max Mosley, de baas van de Internationale Automobielfederatie (FIA), heeft aan een agent van de Britse geheime dienst zijn job gekost. De echtgenote van de MI5-agent was een prostituee die met Mosley in een nazi-setting te zien is op een sadomasochistische video.
Het is ook deze vrouw die de video openbaar heeft gemaakt. MI5-topman Jonathan Evans heeft de Britse premier Gordon Brown en minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith over deze voor de geheime dienst "erg pijnlijke zaak" ingelicht.

De vrouw van de geheime agent zou de orgie met de 68-jarige Mosley opgezet hebben en de video in maart hebben doorgespeeld aan de tabloid News of the World. "Toch is het volledig nonsens te denken dat de geheime dienst zich heeft beziggehouden met een val op te zetten voor Mosley", zo stelt een hoge regeringsfunctionaris in de Sunday Times.

MI5-topman Evans benadrukte eveneens dat de dienst niet op de hoogte was van de betrokkenheid van de agent of diens vrouw bij het seksschandaal. Mosley werd ook niet door de geheime dienst geschaduwd.

De MI5 heeft een onderzoek ingesteld om na te gaan hoe het mogelijk was dat iemand die met belangrijke taken belast was binnen de dienst, getrouwd was met een prostituee. "Wij verwachten van al onze medewerkers een onberispelijk gedrag, zowel beroepsmatig als in hun privéleven", aldus een woordvoerder van MI5 aan de Sunday Times. Een agent die zich hier niet aan houdt, mag zich aan "acties" verwachten.

Mosley zei aan de Sunday Telegraph dat de rol van de dame in kwestie in de hele zaak "uitermate verwonderlijk" is. Hij zal zijn advocaten vragen na te gaan welke stappen mogelijk zijn.

Over het lot van Mosley wordt beslist op een buitengewone algemene vergadering van de FIA op 3 juni in Parijs. Mosley is de zoon van de vroegere Britse fascistische politicus Sir Oswald Mosley. Zelf vindt hij niet dat hij ontslag moet nemen omdat zijn seksleven een privézaak is.