BRUSSEL - Fedis, de federatie die de distributiesector vertegenwoordigt, wil dat de introductie van het nieuwe betalingssysteem Maestro in de plaats van Bancontact/MisterCash voor de handelaars ,,een positieve verandering'' betekent. Dus geen extra kosten voor de distributiesector, luidde het donderdag in een persbericht.
Febelfin en Banksys kondigden donderdagochtend aan dat in 2008 het Belgische betaalsysteem Bancontact/MisterCash zal verdwijnen en vervangen worden door Maestro, dat Europees compatibel is. Voor de handelaars betekent dat in principe nieuwe software op hun betaalterminals.

Fedis vraagt dat de omschakeling geen extra kosten inhoudt voor de distributiesector. De software voor de betaalterminals moet gratis aangepast worden en de kosten per transactie mogen niet stijgen. Vooral voor de middelgrote en kleine handelaars zijn de terminals nu nog te duur, luidt het.

Daarnaast vraagt de federatie ook dat de dienstverlening wordt verbeterd. Fedis herinnert eraan dat eind 2004 het elektronische betaalsysteem in volle eindejaarsperiode crashte en 280.000 transacties onmogelijk maakte, met veel hinder en inkomstenverlies voor de handelaars tot gevolg. Het nieuwe systeem Maestro zou aan de strenge performantie-eisen moeten voldoen, meent Fedis.