Nepalees parlement wil macht koning aan banden leggen
Foto: EPA
KATHMANDU - De Nepalese premier Girija Prasad Koirala heeft voorgesteld dat het parlement zich uitspreekt voor het aan banden leggen van de (tot dusver absolutistische) koninklijke macht en het doorvoeren van ,,radicale’’ hervormingen.
Meest ingrijpend van die voorgestelde hervormingen is het omvormen van ’s werelds enige Hindoestaat tot een seculier land. Bedoeling van de parlementaire proclamatie is voorts dat de koning zijn controle over het leger verliest. Met behulp van het leger slaagde koning Gyanendra er in februari 2005 in de hele regering de laan uit te sturen. De regering zou niet bij machte geweest zijn de maoïstische opstand in te tomen, en zichzelf opnieuw absolute bevoegdheden te geven.

Het Koninklijke Nepalese Leger zal voortaan het Nepalese Nationale Leger worden genoemd. De proclamatie, die de weg moet vrijmaken voor een ,,nieuw Nepal’’, heeft de steun van de zeven politieke partijen die momenteel de regeringsdienst uitmaken alsook van andere in het parlement vertegenwoordigde partijen. Naar verwachting zal de proclamatie unaniem door het parlement worden goedgekeurd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in