Karel Van Hoorebeke, lijsttrekker van de NV-A-kamerlijst in Oost-Vlaanderen is ontgoocheld: ,,Onze partij is in Oost-Vlaanderen waarschijnlijk nog te weinig bekend. We hebben er ons nog niet voldoende kunnen profileren'', zegt hij. De media-aandacht rond de Gentse dove senaatskandidate Helga Stevens is blijkbaar niet afgestraald op de NV-A-kamerlijst in Oost-Vlaanderen.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) staat er en gaat door. Dat zei partijvoorzitter Geert Bourgeois zondagavond. Hij zei dat de partij op een beter resultaat had gehoopt, maar niet uitgeteld is.

De N-VA heeft 200.000 kiezers gemobiliseerd en haalt ongeveer 5 pct van de stemmmen. "We zijn echter het slachtoffer van de kiesdrempel", aldus Bourgeois. Als andere redenen voor de verkiezingsuitslag van zijn partij haalde hij de "vedettecultuur" aan en het feit dat de N-VA het van inhoud moet hebben.

Bourgeois ging niet in op de uitgestoken hand van het Vlaams Blok en CD&V. "We hebben nog geen partijbestuur gehad, maar vele mensen zeggen mij door te gaan. Er is plaats voor een partij als de onze", aldus Bourgeois.

Limburgs N-VA-boegbeeld Frieda Brepoels, lijsttrekker voor de Kamer en eerste opvolger voor de Senaat, haalt zondagavond scherp uit naar de paarsgroene regering. Volgens Brepoels is het verlies van de N-VA in hoofdzaak aan de invoering van de kiesdrempel te wijten en "heeft dat met democratie niet veel meer te maken", luidde het.

Brepoels verklaart ook dat de N-VA ondanks de verkiezingsnederlaag vol vertrouwen naar de verkiezingen van 2004 zal stappen en niet van plan is om haar ideeëngoed los te laten. "Ik zit vandaag niet in zak en as, maar moet wel eerlijk bekennen dat ik een veel beter resultaat voor de N-VA had verwacht", luidde het. Toch duidde het Limburgse N-VA-boegbeeld erop dat de N-VA enkele honderdduizenden mensen had weten te mobiliseren. "Zoiets laat je niet los, wat de verkiezingsuitslag van vandaag ook moge zijn".