CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck betreurt dat de christen-democraten niet de winst halen, waarop gehoopt werd. Niettemin is hij fier op het goede resultaat van zijn partij. Dat zei hij om 19 uur tijdens een persconferentie.

De Clerck bevestigt ook dat de CD&V er hoe dan ook niet aan denkt om een bestuursakkoord met het Vlaams Blok te sluiten. De CD&V wil de definiteve resultaten afwachten en intussen rustig verderbouwen naar de Vlaamse verkiezingen van 2004.

Inge Vervotte: ,,We hebben met de vernieuwing van de partij risico's genomen en we zijn daar niet voor afgestraft. De partij heeft een moeilijke periode achter de rug. Paars-groen heeft duidelijk gemaakt dat het wou doorgaan. Nu zegt men al: ,,Paars zal doorgaan.'' Het is moeilijk om daartegen op te boksen. Maar we hebben ons best gedaan.''

Oost-Vlaams kandidaat Pieter De Crem benadrukt dat de paars-groene regering gebroken is. Dat was een van de doelstellingen van de CD&V voor deze verkiezingen. De Crem verwijst naar Agalev dat in Oost-Vlaanderen onder de kiesdrempel lijkt te duiken. Hij vindt voorts dat het zeer gepolariseerde verkiezingen zijn geweest. ,,Langs de ene kant was er de VLD met Verhofstadt en De Croo, en anderzijds Freya Van den Bossche, die Van Grembergen op de SP.A-spirit-lijst gezet heeft, die het vat van Agalev hebben leeggezogen''. Over CD&V beklemtoont De Crem dat de partij nog altijd sterk staat waar dat in het verleden het geval is geweest.

,,We moeten op een andere manier omgaan met het Blok'', reageert Vlaams kamerlid Carl Decaluwé op de sterke vooruitgang van het Vlaamse Blok. ,,Het cordon sanitaire werkt niet. Het is nu al twintig jaar ingesteld en het Blok gaat verkiezing na verkiezing vooruit. Ik heb geen pasklaar antwoord over hoe we met het Blok moeten omspringen. Ik kan alleen maar vaststellen dat in het buitenland, waar men extreem rechts laat participeren aan het bestuur, de macht van die partijen afneemt''.
Limburgs CD&V-kopstuk Jo Vandeurzen verklaarde in een eerste reactie verheugd te zijn over het resultaat dat de CD&V in Limburg boekte. Ondanks het feit dat de CD&V geen echte winst kon boeken, meent Vandeurzen dat zijn partij vooral dankzij ploegwerk in moeilijke omstandigheden heeft weten stand te houden.

Vandeurzen maakte ook van de gelegenheid gebruik om Steve Stevaert te feliciteren met zijn verpletterende verkiezingsoverwinning. Zelfs in Genk, een historische CD&V-bakermat, stak de sp.a de CD&V voorbij. "Ik ben vooral in positieve zin verrast dat de enorme winst voor de sp.a niet ten koste van de CD&V is gegaan. Ook het vertrek van Karel Pinxten heeft geen negatieve invloed op de Limburgse verkiezingsuitslag van de CD&V gehad, zo blijkt. Ik vind het persoonlijk wel spijtig dat de NV-A en vooral Agalev ondanks hun intensieve campagnes kop van jut in deze verkiezingen zijn", aldus nog Vandeurzen.

,,Er blijven nog drie grote partijen over'', zegt oud-spoorbaas en Etienne Schouppe.'' Ik zie dat we in mijn kanton Asse goed stand houden. Ik haal daar 7.173 voorkeurstemmen, net iets minder dan Stefaan Declercq en Jean-Luc Dehaene. Mijn persoonlijke score heeft dus zeker bijgedragen tot het resultaat. Maar we kunnen niet ontkennen dat de CD&V het verhoopte resultaat niet bereikt heeft. We misten de kanseliersbonus. Het is goed mogelijk dat paars doorgaat. Als ik verkozen ben, zal ik van op de oppositiebanken mijn visie op het mobiliteitsprobleem zeker proberen door te drukken.''