Uit de eerste tellingen blijkt dat de socialisten (PS) in Wallonië, net zoals in Vlaanderen, vooruitgaan in vergelijking met 1999.
De PS lijkt de grote winnaar te worden in Wallonië. In Henegouwen, waar 81 van de 501 stembureaus zijn geteld, maakt de partij de verliezen van 1999 goed: ze stijgt naar 40%. In Luik zijn meer dan de helft van de stemmen geteld: daar blijft de PS de grootste partij met 34,6%. In Namen boekt de PS een winst van 2,2%, en in Luxemburg 5,5%. In Brussel-Halle-Vilvoorde gaat het om een winst van 1,8%, en in Waals-Brabant om een winst van 3,7%.
Elio Di Rupo, voorzitter van de PS, noemt de cijfers ,,de grootste overwinning van de PS van de afgelopen 15 jaar''.

Ecolo is de grote verliezer: de partij wordt zwaar afgestraft en verliest tussen 7% en 10% van zijn kiezers. In Henegouwen verliest de partij 6,1%, in Namen 3,9%, in Waals-Brabant 6,4%, in Luik 9,1%, in Luxemburg 6,9%, en in Brussel-Halle-Vilvoorde 2,8%. In Charleroi betreurt Ecolo de opgang van het Front National (FN) meer dan zijn eigen verliezen. In sommige kantons is het FN immers de derde grootste partij geworden na MR en PS.

De partij van Louis Michel boekt hier en daar ook winst. In Luxemburg blijft de MR de grootste partij: ze gaat vooruit met 1,6%. In Henegouwen is ze, na de PS, de tweede grootste partij met 21,9%, een winst van 1,4%. In Waals-Brabant is de MR de grootste: ze wint 2,23% en heeft nu 38,91%. In Namen wint de partij 0,7%, in Luik 4,6% en in Brussel-Halle-Vilvoorde 0,4%.

De CDH blijft ongeveer op hetzelfde niveau als in 1999. In Henegouwen gaat het om een verlies van 1,5%, in Namen blijft de CDH gelijk, in Luik lijdt de partij een klein verlies van nog geen 1%, in Luxemburg verliest ze 2,1%. In Brussel-Halle-Vilvoorde boekt de partij 0,1% winst, en in Waals-Brabant ten slotte boekt ze 1,1% verlies. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië boekt extreem-rechts winst.

Het Front National wint in Henegouwen 1,5%, in Namen 0,5%, in Luik 1,3%, in Luxemburg 0,9%, in Brussel-Halle-Vilvoorde 0,3%, en in Waals-Brabant 0,8%.

In het kanton Luik zijn ondertussen alle stemmen voor de senaat binnen: PS en MR winnen respectievelijk 9,96% en 4,23%, Ecolo verliest 12,74%, de overige partijen kennen slechts kleine schommelingen. Ondanks het feit dat de PS de grootste partij is, heeft Didier Reynders (MR), de meeste voorkeurstemmen: 15798. Dat zijn er veel meer dan de lijsttrekker van de PS, Michel Daerden (6300 voorkeurstemmen). Uittredend minister van financiën Didier Reynders is erg tevreden over de vooruitgang van de MR in kieskring Luik. ,,In de socialistische burchten palmt de PS de verliezen van Ecolo in, maar in de periferie is het de MR die kiezers van Ecolo afsnoept'', luidt het.