Voor de vijfde maal op rij gaan we bij verkiezingen vooruit. Op dit moment zijn we nog altijd de leidende politieke formatie in Vlaanderen. Wij hebben duidelijk een mandaat van de kiezer gekregen om ons werk van vernieuwing voort te zetten. Dat heeft een tevreden premier Guy Verhofstadt zondagavond verklaard op het VLD-partijhoofdkwartier.

"Het is voor de derde maal op rij dat we ons historisch record breken. En het is één van de eerste keren de laatste decennia dat een zetelende eerste minister de verkiezingen wint. Dat maakt ons enthousiast voor een volgend hoofdstuk", aldus de regeringsleider.

Verhofstadt stelde vast dat de CD&V definitief onttroond is als grootste partij. "De CD&V wordt de derde partij, ondanks de oppositiekuur". De premier feliciteerde het SP.A/Spirit-kartel en stelde vast dat er momenteel een nek-aan-nek-race bezig is met de socialisten.

Verhofstadt zei ook nog dat de regering versterkt uit de stembusslag komt, "ondanks de economische crisis en de moeilijke dossiers die we moesten behandelen. Hoewel de groenen fors verloren ("een spijtige zaak") noemde Verhofstadt de uitslag een schitterend resultaat. "Ik zou er meteen voor getekend hebben. We hebben een mandaat gekregen van de kiezer om ons werk van vernieuwing voort te zetten", aldus de premier.

Premier Guy Verhofstadt hoopt dat nu zo snel mogelijk een regeringsploeg op de been wordt gebracht. ,,We moeten de modernisering en de hervorming van het land voortzetten'', verklaarde hij zondagavond. Verhofstadt zei ook tevreden te zijn dat de versnippering van het politieke landschap een stuk kleiner wordt. ,,Het is een ongelooflijke vaststelling dat de regering zelfs met het enorme verlies van Agalev nog drie procent stijgt.'' Verhofstadt had het over een fantastisch resultaat voor het SP.A/Spirit-kartel en een historische uitslag voor de VLD.

Dat de CD&V de derde partij wordt, stemt de eerste minister naar eigen zeggen persoonlijk niet tevreden. ,,Maar ik ben wel tevreden voor de manier waarop ze oppositie voerde, op een zeer negatieve manier''.

Verhofstadt ziet in de overwinning van paars een wil van de bevolking om niet meer betutteld te worden en eigen beslissingen te nemen. Het is volgens de premier ook een bewijs van de ontzuiling van de samenleving en de mondigheid van de burger.

Dat het evenwicht met de socialisten nu anders ligt, wil de premier niet gezegd hebben. ,,We gaan de uitslag nu analyseren, maar dat evenwicht was er eigenlijk nu al. Ik heb nooit geregeerd met de apothekersweegschaal in de hand. De ene liet de andere scoren'', aldus de premier.

,,De VLD boekt voor de vijfde opeenvolgende maal een verkiezingsoverwinning, terwijl CD&V achteruitgaat.'' Dat zegt VLD-voorzitter Karel De Gucht in een eerste reactie. ,,De twee dragende coalitiepartners gaan vooruit. Ik denk dat we naar een regering met een liberaal-socialistische as evolueren", aldus De Gucht.

Hij wees erop dat de VLD in moeilijke economische tijden naar schatting één procent stijgt, terwijl CD&V dubbel zo veel achteruitgaat als de trend zich bevestigt. Volgens De Gucht wordt Agalev gedecimeerd en verdwijnt de groene partij ei zo na uit het parlement. Agalev betaalt de prijs van regeringsdeelname, aldus De Gucht. Hij betreurde voorts dat het Vlaams Blok vooruitgaat.

De Gucht erkent dat de federale verkiezingsuitslag mogelijk een probleem vormt voor de Vlaamse regering. Hij wacht af wat Agalev gaat beslissen. Kopstukken van de groene partij verklaarden zondagavond immers dat ze de Vlaamse regeringsdeelname gaan evalueren in het licht van de slechte verkiezingsuitslag van Agalev.

Uittredend minister van Justitie Marc Verwilghen - VLD-boegbeeld in West-Vlaanderen - zegt bijzonder gelukkig te zijn met de score van de Vlaamse liberalen, zowel in West-Vlaanderen als in de rest van het land. Volgens Verwilghen was het geen simpele opdracht om in West-Vlaanderen goed te scoren. ,,Dit is een moeilijke provincie en wij hadden te kampen met het overlijden van Aimé Desimpel. We zaten bovendien al op een historisch hoogtepunt''.

Volgens Kamervoorzitter Herman De Croo zal het politieke landschap er straks eenvoudiger uitzien en dat stemt de eerste burger van het land tevreden. Hij vermoedt ook dat de liberalen de grootste politieke familie zullen blijven en dat verrast hem niet. ,,Wij houden stand of gaan vooruit. De CD&V blijft de tweede partij. Spirit snoept bij Agalev kiezers weg en N-VA en Agalev halen de drempel niet. Het Blok dreigt door te breken waar dat vroeger niet zo was.'' De socialisten nemen volgens De Croo terug de plaats in die ze voor 1999 hadden. ,,En ze profiteren van het verlies van de groenen.''

De Croo zei kort nadat de eerste resultaten binnenliepen ook vrij zeker te zijn dat zijn partij in Oost-Vlaanderen haar zes zetels zal behouden. ,,Ik heb zelfs het gevoel dat we er - met het wegvallen van andere zetels - nog één bij zullen krijgen In ,,De Croo-country'' Brakel zet Herman De Croo een monsterscore neer: ongeveer 38% van de kiezers koos er voor de VLD. ,,Ik heb mijn troepen al de opdracht gegeven om mijn affiches te overplakken met de boodschap Bedankt, kiezers.'' . ,,De Croo-country blijft donkerblauw. Goede verkopers en een goed product trekken automatisch kiezers.'' Blijft De Croo de eerste burger van het land? ,,Ik weet het nog niet, maar ze zullen alleszins niet naast mij kunnen kijken.''

VLD-lijsttrekker in Antwerpen Bart Somers noemt de resultaten voor de VLD "schitterend". "Wij worden met het uur steeds enthousiaster. De VLD moet absoluut in de regering. Wij blijven de grootste partij", verklaarde Somers zondagavond.

Somers zei zeer verheugd te zijn met de score van de VLD in zowat alle provincies. "Wij zaten al op een historisch hoogtepunt en stijgen nu nog", luidde het. De vooruitgang van het Vlaams Blok noemde Somers een minder goede zaak. Somers feliciteerde ook zijn socialistische coalitiepartner met de goede uitslag. "Stevaert is erin geslaagd een hergroepering te doen aan de linkerzijde".

Net zoals zijn partijvoorzitter stelde Somers dat het logisch is dat de twee winnende zwaargewichten uit de regering nu samen rond de tafel gaan zitten.

Jean-Marie De Decker (VLD): ,,Ik kreeg het vaak op mijn heupen van de reglementitis van Agalev, van de groene ziekte. Maar je mag niet op het lijk van de tegenstander dansen. Het is normaal dat de coalitie doorgaat, maar dan zeker zonder de groenen.''

VLD-minister en lijsttrekker in Leuven Rik Daems is tevreden met de uitslag van zijn partij in het kiesarrondissement. ,,Wij blijven veruit de grootste partij'', stelde hij vast. ,,We boeken een kleine winst en de VLD in Leuven scoorde al beter dan het landelijk gemiddelde. We zijn niet afgestraft voor het faillissement van Sabena. We hebben hard gewerkt en alles precies kunnen uitleggen aan de mensen. We hebben bovendien kunnen aantonen dat we op vele terreinen goede zaken hebben kunnen realiseren. De conclusie is dat de blauw-rode as vooruit gaat en dat het dan ook logisch is dat paars wordt verdergezet. Ik heb de ambitie om opnieuw deel uit te maken van die ploeg''

Op de vraag of hij nu opnieuw minister wordt, ging Daems niet in. ,,Laten we er eerst voor zorgen dat Guy Verhofstadt opnieuw premier wordt en dat we ons programma kunnen uitvoeren. En daarna zien we wel'', verklaarde Daems.

Concertorganisator Herman Schueremans, die als lijstduwer voor de VLD-Kamerlijst in Leuven voor het eerst opkwam bij verkiezingen, is zeer tevreden met het resultaat van zijn partij en heeft duidelijk de smaak van de politiek te pakken. Hij wil "als VLD-soldaat" verder politiek actief blijven.

"Deze verkiezingen waren een eerste test. Als die meeviel zouden we ermee doorgaan. Met de concerten zijn we ook klein begonnen. We zijn weliswaar geen 18 jaar meer, maar we gaan er in de toekomst nog een ferme lap op geven", aldus Schueremans. Over hoever zijn ambities in de politiek en de VLD reiken blijft hij evenwel vaag.Sven Gatz : ,,De overwinning van het Blok moet ons aan het denken zetten. Die mannen zwemmen in een zwembad zonder water. Ooit moeten we ze eens mee in het bad trekken.''

VLD-kamerlid Willy Cortois, die na de jongste gemeenteraadsverkiezingen het burgemeesterschap in Vilvoorde aan Jean-Luc Dehaene (CD&V) moest laten, is bijzonder verheugd met de overwinning die zijn partij in het kanton Vilvoorde geboekt heeft op de CD&V. "Dit is een formidabele opkikker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Vilvoorde", aldus Cortois.