BRUSSEL - Op het geïmproviseerde telbureau op het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de eerste resultaten bekendgemaakt van de Belgen die in het buitenland hebben gestemd voor de kieskring Leuven. CD&V scoort het hoogst met 30,2 procent. SPA-Spirit is er pas de zesde partij met 8,1 procent.
Voor de kamerverkiezingen in de kleine kieskring Leuven hebben zich 377 buitenlandse Belgen in hun ambassades in het buitenland aangemeld. De CD&V is bij de Leuvense expats de grootste partij, met 104 stemmen of 30,2 procent. De VLD is de tweede partij, met 28,7 procent. De andere partijen volgen op een flinke afstand: Agalev (10,17 procent), Vlaams Blok (9,3 procent), N-VA (9 procent) gaan de SP.A-Spirit vooraf, die 8,1 procent kreeg. De andere partijen halen de kiesdrempel niet.

De stemmen vanuit het buitenland worden bij de algemene resultaten in de kieskring zelf geteld. Op Buitenlandse Zaken worden alleen de stemmen geteld van de 16.000 buitenlandse Belgen die in hun ambassades zijn gaan stemmen. Tweederde van de 114.000 geregistreerde expats hebben per brief gestemd - en die stembrieven zijn meteen naar de gemeentes doorgestuurd waarvoor de buitenlanders zich lieten registreren.

Voor de Belgen in het buitenland was de stemming het vroegst afgelopen. Vrijdag mochten Belgen in overzeese gebieden naar de stembus, Belgen binnen de Europese Unie konden zaterdag tot 13 uur naar het consulaat of de ambassade om hun stem uit te brengen. Belgen in het buitenland konden ook met de post stemmen of naar België afreizen om hier te stemmen.

De stemmen die in het buitenland zijn uitgebracht, worden allemaal naar het ministerie van Buitenlandse Zaken gebracht en daar geteld.