BRUSSEL - De oproep van luchtvaartmaatschappij Virgin Express om vandaag in badpak of zwembroek te gaan stemmen en zo een gratis vliegtuigticket naar Bordeaux of Palma te winnen, werd massaal opgevolgd. "Virgin Express kreeg vanavond al meer dan 1.600 ingezonden foto's; de 1.500 beschikbare duotickets zijn dus verdeeld", verklaarde woordvoerder Yves Panneels. "Bovendien komen er steeds nieuwe inzendingen bij".
Over de meest originele foto, goed voor een jaar gratis vliegen met Virgin Express, werd nog geen beslissing genomen. De commercieel directeur van de luchtvaartmaatschappij engageerde zich alvast om in zwembroek de prijs uit te reiken.

Panneels was tevreden met het succes van de actie. "Ook in het buitenland werd erover gesproken. Onze doelstelling is bereikt, namelijk bewijzen dat er in België ook heel wat mensen met gevoel voor humor leven".

De politie was waakzaam omdat gevreesd werd dat de actie voor incidenten zou zorgen, maar uiteindelijk verliep alles rustig.

74-jarige Maasmechelaar overleeft stembusgang niet

In een stembureau in Vucht, deelgemeente van Maasmechelen, werd een 74-jarige inwoner van die gemeente onwel. Hij zakte in mekaar. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was de man al overleden. Het incident had geen gevolgen voor de stembusgang in het stembureau.

Brussels parlementslid Grouwels klaagt discriminatie aan

Brussels parlementslid Brigitte Grouwels (CD&V) klaagt aan dat de Vlaamse lijsten op de officiële rode affiches voor de Senaat ,,slechts in minuscule karakters waren weergegeven’’. Dat ontdekte Grouwels tijdens het stemmen. Ze heeft deze ,,niet-correcte handelwijze’’ laten noteren in het verslag van de voorzitter van het stembureau.

In de aanloop naar de verkiezingen werd in Anderlecht eenzelfde discriminatie van Vlaamse partijen vastgesteld, aldus Grouwels. ,,De vaststelling zal als futiel afgedaan worden door de weldenkende Brusselaar. Het tegenovergestelde zou echter, als het even kon, als een aanslag op de mensenrechten omschreven worden.’’

Verkiezingen in Rode rustig

De verkiezingen in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode zijn, ondanks de woelige voorgeschiedenis, vlekkeloos en zonder de minste incidenten verlopen. ,,Het is gezien wat voorafging misschien bizar, maar ik geloof niet dat de stembusgang in Rode al ooit zo vlot verlopen is’’, aldus de bevoegde schepen Eric Libert.

Rode is een strijdtoneel tussen de Vlaams- en Franstalige bevolking. Na klachten van de Vlaamse oppositie vernietigde Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden, Paul Van Grembergen, eind april het gemeenteraadsbesluit over het versturen van oproepingsbrieven, omdat het taalgebruik strijdig was met de omzendbrief-Peeters. Ook het besluit tot inrichting van de stembureaus werd vernietigd na procedurele fouten. De Vlaamse oppositie vocht voor het Hof van Beroep ook de beslissing aan dat Belgische kiezers in het buitenland zich met een Franstalig formulier konden inschrijven, maar kregen enkele dagen geleden ongelijk.

Geen ernstige problemen of incidenten in Wallonië

In Wallonië deden zich vandaag bij de verkiezingen geen ernstige incidenten of zware problemen voor. In het kiesdistrict Waver voerde de politie identiteitscontroles uit aan de ingang van de stembureau's. Wat de reden was voor deze controles, werd niet bekendgemaakt.

Doordat er in sommige districten, zoals Doornik, maar liefst zestien kandidatenlijsten werden ingediend voor de Kamer, moesten de urnes meermaals worden geleegd. In Komen werden vanochtend extra urnes besteld.

In La Louvière diende een vijftiental kiezers een duplicaat van hun oproepingsbrief te gaan afhalen op het stadhuis, dat vanochtend speciaal daarvoor toegankelijk was.

In de provincie Luxemburg, waar 305 stembureaus's werden ingericht, waren er evenmin ernstige problemen. Enkel in de gemeente Etalle, in de buurt van Aarlen, was er een tekort aan 50 stembrieven, maar die werden snel geleverd door het inschrijvingsbureau. In Durbuy werd elektronisch gestemd, zonder problemen.

Geen foto's van Miss Bambi

In Hasselt, deden er zich wel enkele kleinere incidenten voor als gevolg van de oproep van luchtvaartmaatschappij Virgin Express om in badpak te gaan stemmen en zo kans te maken op gratis vliegtuigtickets. De Limburgse dragqueen Miss Bambi ging in badpak met bijbehorende zwembandjes stemmen. Fotografen mochten, in tegenstelling tot bij kopstukken zoals Patrick Dewael in Tongeren en Steve Stevaert in Hasselt, die stembusgang niet vastleggen.

De voorzitter van het Hasseltse stembureau liet ook een proces-verbaal opstellen tegen een man die zijn broek liet zakken in het stembureau. De vriendin van de man wilde daar een kiekje van nemen om een Virgin-ticket in de wacht te slepen.

Gebrek aan bijzitters in regio Namen

Geen zware incidenten in de stembureau's in de regio Namen. Wel kampte men daar met een gebrek aan bijzitters. In sommige gevallen waren de voorzitters alleen en zagen ze zichzelf verplicht de eerste kiezers op te vorderen. Sommige bureaus werkten met een minimum van twee of drie bijzitters, waardoor de verrichtingen trager verliepen.

Parket Mechelen controleert absenteïsme

Het parket van Mechelen is vandaag al begonnen met het controleren van het aantal afwezige opgeroepenen in de kies- en telbureaus. Volgens woordvoerder Frank Vennekens zijn de cijfers van drie kantons al binnen, waar in totaal een 20-tal afwezigen werden opgemerkt, maar de gegevens moeten nog verder geverifieerd worden.

Het parket in Mechelen kondigde enkele weken geleden aan streng te zullen optreden tegen het absenteïsme. De waarschuwing heeft volgens Vennekens wel vruchten afgeworpen.

Enkele voorzitters in verkeerde scholen in Brugge

Een aantal voorzitters van kiesburelen in Brugge stonden vanmorgen in de verkeerde scholen. "Sommige scholen hebben meerdere afdelingen", vertelt Fernand Vanhoutte van justitie. "Dit leidde tot wat vertraging. Alle kiesburelen zijn echter opengegaan".

Volgens de politie werd één proces-verbaal opgemaakt tegen een voorzitter van een kiesbureau die niet kwam opdagen.

Het verpakkingspapier voor de niet-gebruikte, blanco en ongeldige stembiljetten werd vanmorgen in Brugge verkeerd geleverd. Dat voor de Kamer stond bij het telbureau voor de Senaat en vice versa. Het probleem is volgens Fernand Vanhoutte intussen opgelost.