ANN ARBOR - Amerikaanse en Duitse wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee de gekkekoeienziekte bij levend vee kan worden opgespoord. Dat maakte de vorsers zondag bekend. Howard Urnowitz van de firma Chronix Biomedical in San Jose, California, en Bertram Brenig van het veterinair instituut van de universiteit in het Duitse Gottingen, zeggen dat het om de eerste test gaat die bij levend vee kan worden gebruikt.
Tot nu toe kan BSE, dat erg besmettelijk is, enkel opgespoord worden in hersenweefsel van dode dieren. Door het risico op besmetting zijn veeboeren vaak gedwongen hun hele veestapel af te maken. Volgens Urnowitz en Brenig zullen boeren met de nieuwe test kunnen nagaan welke dieren BSE hebben en welke dieren een hoog risico lopen de ziekte te krijgen, zodat ze kunnen voorkomen dat de gekkekoeienziekte zich over de hele veestapel verspreidt.

,,We redden niet alleen heel wat dieren, maar ook een hele industrie’’, zei Urnowitz. Bij eerste tests op 57 runderen bleken twee dieren BSE te hebben en werden 46 anderen gezond verklaard, terwijl twee gevallen twijfelachtig waren.