BRUSSEL – BRUSSEL - Het elektronisch stemmen is in de grote steden her en der gepaard gegaan met zeer lange wachttijden. De stembusgang werd daardoor in sommige bureaus in Brussel pas omstreeks 17.00 uur afgesloten, in Antwerpen en Mechelen om 16.00 uur. Oorzaak is het gewijzigde stemprogramma.

Reeds rond de middag was duidelijk dat kiezers in sommige stembureaus in de grote steden geduld, zelfs zeer veel geduld moesten uitoefenen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had weet van een wachttijd van 1.45 uur, maar sommige kiezers in Brussel moesten twee uur en meer aanschuiven. In het centrum van Brussel, aan de Nieuwe Graanmarkt bijvoorbeeld, begon de wachtrij al voor de poorten van de school waar werd gestemd. Hetzelfde beeld in Elsene en Sint-Jans-Molenbeek.

Wachttijden waren er ook in Antwerpen en Mechelen en in de Limburgse gemeenten Houthalen, Voeren, Peer, Overpelt en Lommel. De provincie Henegouwen meldde geen problemen.

In Limburg werden de kiesverrichtingen op het voorziene uur afgesloten. Niet zo in het Brussels gewest, Antwerpen en Mechelen. Daar hadden om 15.00 uur niet alle kiezers de kans gekregen om hun stem uit te brengen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet daarom de voorzitters van de bureaus weten dat al wie om 15.00 uur in of voor het stemlokaal aanwezig was, zijn stem nog mocht uitbrengen. De kiesverrichtingen duurden daarom tot 16.00 uur in Antwerpen en Mechelen en tot 17.00 uur in Brussel.

Een van de kiezers die moesten aanschuiven was prins Laurent. Net zoals alle anderen die hun stem in Laken kwamen uitbrengen, moest hij meer dan een uur wachten voor hij het stemhokje in kon.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijt de vertraging aan het stemprogramma. Na de vorige verkiezingen werd beslist de kiezer meer informatie te verstrekken. Het aantal stappen in het stemprogramma steeg daardoor. Bovendien kon men na het uitbrengen van zijn keuze, zijn stem nog eens visualiseren. Dit maakt dat per kiezer het stemmen halve minuut langer duurde.

Laurent Panneels, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne, ziet nog een aantal andere oorzaken voor de vertraging: het groot aantal lijsten in Brussel en het groot aantal twijfelende kiezers, en het laat opdagen van de kiezers uit vrees te moeten zetelen als bijzitter. Mogelijk speelt een vermindering van het aantal stembureaus in Elsene en Brussel ook mee. In de kantons Waarschoot in Oost-Vlaanderen en Verlaine in de provincie Luik werd geëxperimenteerd met het zogenaamde "ticketsysteem". Nadat de kiezers hun stem hadden uitgebracht via de computer, werd hun keuze op een briefje afgedrukt, waardoor de kiezers deze konden controleren. In Waarschoot zorgde het experiment in het begin van de dag voor redelijk wat vertraging, maar die werd ingehaald zodat om 15.15 uur de stemming afgesloten werd.

Volgens woordvoerder Laurent Panneels duurde de duur van het stemmen daardoor drie minuten, een minuut langer dan vroeger. Hij vond het nog veel te vroeg om het experiment te evalueren.