PEKING - Zes mensen zijn in het noorden van China veroordeeld tot straffen gaande tot vijf jaar cel voor aansporing tot verzet tegen een quarantaine die tegen de levensgevaarlijke longziekte sars was ingesteld. Dat meldt de Chinese staatspers zondag.
Het gaat om de eerste veroordelingen in China van mensen die in opstand kwamen tegen quarantainemaatregelen na een reeks opstanden van soms wel duizenden mensen tegen quarantainecentra op het platteland die de verspreiding van de longziekte moeten tegengaan. De plattelandsbewoners verweten de overheid gebieden waar geen enkel geval van sars gemeld was, in gevaar te brengen met de afzonderingsmaatregelen.

De Beijing Youth Daily schreef dat de veroordeelden schuldig waren bevonden aan aansporing tot geweld op 24 april tegen een quarantainecentrum in het dorp Gushuangtou in het kanton Xiong.

Peking publiceerde donderdag een interpretatie van de wet op besmettelijke ziekten waarbij de doodstraf of levenslang gegeven kan worden aan iemand die zich tegen quarantaine verzet en sars doelbewust verpreidt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO liet meteen weten ongerust te zijn over zo'n strenge maatregel die contraproductief zou kunnen zijn.

China is met meer dan 5.200 gevallen van sars en 282 doden het land dat het hardst getroffen wordt door de epidemie.

Vandaag werd bekend dat in China 28 nieuwe gevallen van sars zijn vastgesteld, waarvan 17 in Peking, en dat er twee mensen aan het virus zijn overleden. Dat is de laagste toename sinds de overheid de cijfers bekend maakt.