COLOMBO - Minstens 141 mensen zijn omgekomen bij overstromingen in het zuiden van Sri Lanka. Duizenden anderen zijn dakloos. Het zuiden van het land wordt geteisterd door de hevigste regenval in jaren.
Zevenenveertig van de slachtoffers waren bewoners van een dorp dat geheel onder de aarde werd bedolven. Slechts zestien van de 63 inwoners van het dorp overleefden de aardverschuiving.

De overstromingen deden zich 's avonds laat voor ten zuidoosten van de hoofdstad Colombo. Ongeveer 150.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht. Zij worden opgevangen in tempels, scholen en openbare gebouwen. Het leger is ingezet om reddingswerk te verrichten en hulp te verlenen in het getroffen gebied. Het Srilankaase Rode Kruis deed een oproep voor voedsel en hulpgoederen. Het buurland India is om speedboten gevraagd.

Grote overstromingen komen niet veel voor in Sri Lanka. Vorige week werd het land getroffen door een cycloon, die ervoor zorgde dat de hoofdstad Colombo deels onder water kwam te staan. Sindsdien regent het vrijwel onafgebroken in het midden en zuiden van het land.