BRUSSEL - Een stembureau in Vollezele, een deelgemeente van Galmaarden, is pas om 8.30 uur geopend, een half uur later dan gepland. De voorzitter wil zo protesteren tegen het feit dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet gesplitst is.
De actie kadert in de oproep van het Halle-Vilvoorde Komitee om te weigeren in stem- en telbureaus te zetelen zolang deze kieskring niet gesplitst is. Volgens het comité is het bestaan van de kieskring ongrondwettelijk en voor Vlaanderen onaanvaardbaar. Het comité neemt het ook niet ,,dat Waalse en Frans-Brusselse verkiezingen tot diep in Vlaanderen gehouden worden''.

Volgens het Halle-Vilvoorde Komitee hebben inmiddels 19 Vlamingen om die reden een oproep om te zetelen in een stem- of telbureau, naast zich neergelegd. Recent ondertekenden overigens ook 28 van de 35 burgemeesters van Halle-Vilvoorde en de Vlaams-Brabantse provincieraad de eis tot splitsing van de kieskring. Alhoewel hij een van de ondertekenaars was van deze eis, betreurt de Galmaardse burgemeester Pierre Deneyer de korte staking van de leden van het stembureau in Vollezele.