GENT - Zaterdagavond laat is in een historisch pand op de Gentse Kouter, een plein in het centrum van de stad, brand uitgebroken. Omstreeks 1.00 uur had de brandweer het vuur onder controle, maar zondagvoormiddag was er een nieuwe opflakkering.
Het betreft het hotel Falligan, een historisch waardevol pand, dat een aantal jaren geleden een grondige restauratie heeft ondergaan.

De ouderdom en de constructie van het gebouw bemoeilijken het bluswerk. De vlammen vespreiden zich onder meer tussen valse muren en onder houten parketvloeren. Ook de strenge beveiliging van het gebouw, dat gedeeltelijk door een bank wordt gebruikt, maakt het de brandweer lastig. De brandweer moest wachten tot de bewakingsfirma ter plaatse was.

Er is vooral brandschade aan de linkervleugel en aan de zolderverdieping, waterschade is er aan nagenoeg het gehele gebouw. De precieze omvang van de schade is nog niet bekend. Ook over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid.

Het okergele gebouw stamt uit midden achttiende eeuw en is gebouwd in opdracht van Hector Falligan. Het zou naar verluidt in zijn oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven en bevat waardevolle kunstwerken, grisailles en lambriseringen. Het gebouw is nu eigendom van de Koninklijke Letterkundige Vereniging en wordt gedeeltelijk gebruikt door de aanpalende bank BBL/ING.