VATICAAN - Kardinaal Giovanni Ré, het hoofd van de congregatie van de bisschoppen, heeft bevestigd wat waarnemers al lang vermoedden: paus Johannes Paulus II lijdt aan de ziekte van Parkinson. Het is de eerste keer dat iemand uit het Vaticaan openlijk toegeeft dat de paus aan de ziekte lijdt.
Kardinaal Ré deed zijn uitspraken in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera op de vooravond van de 83ste verjaardag van de paus. ,,Als we zoeken naar het geheime wapen dat hem geholpen heeft om de jaren en de ziekte van Parkinson te verslaan, dan moeten we dat zoeken in het gebed'', zei Ré in het interview.

Het Vaticaan is altijd erg terughoudend geweest als het gaat om informatie over de gezondheidstoestand van de paus. De opmerking van Ré was dan ook geen officiële mededeling maar moet volgens waarnemers gezien worden als een ,,slip of the tongue'' tijdens het interview.

Ondanks de ziekte lijkt de paus opmerkelijk sterk de laatste maanden. Hij spreekt duidelijker en is erg alert. Joaquin Navarro-Valls, woordvoerder van het Vaticaan en zelf medicus, schrijft de verbeteringen in de conditie van de paus toe aan meer rust en lichamelijke therapie.