JERUZALEM/HEBRON - Een zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem heeft vanmorgen aan zeven passagiers en de dader het leven gekost. Zeker twintig mensen raakten gewond. Een tweede Palestijn blies zichzelf later op aan de rand van de stad, kennelijk na er niet in te zijn geslaagd langs wegversperringen te komen die na de eerste aanslag werden opgericht.
Vlak voor de aanslagen hadden de Israëlische premier Ariel Sharon en zijn Palestijnse ambtgenoot Mahmoud Abbas de eerste Israëlisch-Palestijnse top in bijna drie jaar afgerond. Sharon wilde later op de dag naar de Verenigde Staten vertrekken om met president George Bush te praten over vrede in het Midden-Oosten. Sharon zegde de reis af. Vandaag zou het Israëlische kabinet bijeenkomen voor spoedberaad.

De aanslag op de bus werd kort voor 6 uur gepleegd, toen de ochtendspits net was begonnen. De dader was als religieuze jood uitgedost en blies zichzelf op toen de bus een kruispunt naderde. Onder de gewonden bevinden zich zeker zes Israëlische soldaten. De tweede aanslag werd gepleegd bij de ingang van het dorp Dahiya el-Barid, aan de rand van Jeruzalem. Hierbij vielen verder geen slachtoffers.

Zaterdagavond kostte een zelfmoordaanslag in Hebron op de Westoever behalve aan de dader al het leven aan een Israëlisch echtpaar, waarvan de vrouw zwanger was. Ook de dader van deze aanslag was uitgedost als religieuze jood. Israëlische soldaten schoten zaterdag twee Palestijnen dood die een joodse nederzetting op de Westoever probeerden aan te vallen.