OOSTENDE - Mutoh Europe NV heeft een strategische samenwerking met Agfa-Gevaert bekendgemaakt. Beide bedrijven slaan de handen in elkaar voor de productie van groot-formaat inktjetprinters. Mutoh Europe opent morgen een nieuwe productiehal van 5.500 vierkanter meter om de snelle groei van het bedrijf te kunnen opvangen.
,,Het toestel dat we samen met Agfa ontwikkelen is een proefdrukprinter met volautomatisch omkeersysteem. De printer zal gebruikt worden voor het maken van dubbelzijdige beoordelingsprints. De lancering van dit systeem is gepland voor september in de Verenigde Staten en later in Europa,'' verduidelijkt Arthur Vanhoutte, algemeen directeur van de Europese hoofdzetel in Oostende.

Mutoh plant het eerste jaar 500 systemen te produceren; de volgende jaren telkens 1000 per jaar. ,,Het gaat om een belangrijke extra activiteit, want een machine kost al gauw 1 miljoen frank (20.000 euro). De proefdrukprinter met omkeersysteem wordt trouwens het eerste product uit een reeks,'' aldus Arthur Vanhoutte.

De Europese vestiging is trouwens aan uitbreiding toe. Morgen wordt een nieuwe productiehal van 5.500 vierkante meter geopend. Die nieuwe bedrijfsgebouwen hebben 70 miljoen frank (1,7 miljoen euro) gekost. Het bedrijf is 10 jaar actief in Oostende en kende vooral de jongste jaren een sterke groei. In 1998 bedroeg de omzet 500 miljoen frank (12,4 miljoen euro); in 1999 al 1 miljard (20 miljoen euro) en vorig jaar was dat al 2 miljard (50 miljoen euro). Mutoh is 10 jaar actief in Oostende en stelt 120 mensen tewerk.