GOUMOIS - De acht vermiste Zwitserse speleologen zijn teruggevonden. Reddingswerkers zijn er vanmorgen in geslaagd contact te leggen met de speleologen. Die zitten sinds woensdagavond vast in een grot in de Franse Jura. Door hevige regenval is de grot onder water komen te staan.
Het gaat om zeven studenten van de sociale academie van Zürich en hun docente. Ze zitten opgesloten in een gedeelte van de grot op honderd meters van een van de ingangen. Ze verkeren in goede gezondheid, hebben voldoende zuurstof en zijn niet in levensgevaar. Ze hebben dekens, eten en iets warms te drinken gekregen. Volgens de autoriteiten is er een goede kans dat de reddingsoperatie nog in de loop van vandaag wordt voltooid.

De speleologen riskeerden onderkoeld te raken. De watertemperatuur is niet hoger dan 8 graden. De grot in Goumois, twintig kilometer van de Zwitserse grens, is niet diep, en heeft een gangenstelsel van 415 meter. De grot staat bekend als ideaal oefenterrein voor beginnende speleologen.

Volgens de nieuwszender LCI had een plaatselijke restauranthouder de groep het advies gegeven niet af te dalen wegens het slechte weer. De studenten hadden de reis ondernomen in het kader van hun opleiding. De bedoeling was dat ze zouden leren om te gaan met moeilijke situaties.

Reddingswerkers wisten in november zeven Franse speleologen te redden uit de grotten bij Gramat in het midden van Frankrijk. De groep had tien dagen vastgezeten. In dit geval ging het om grotonderzoekers met ruime ervaring en een goede uitrusting. Bij de groep die nu bij Besançon vastzit, is dat niet het geval.