De Nederlandse partijen SP en CDA willen opheldering over de Somalische piraten die de Nederlandse marine zaterdag in Golf van Aden in handen leek te hebben, maar toch moest vrijlaten. Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) gaat de ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag vragen welke afwegingen daarbij zijn gemaakt.
'Het is juridisch ingewikkeld als mensen op zee worden opgepakt, maar hier wil ik toch meer over weten', aldus Irrgang. Ook CDA, PvdA en VVD zien de juridische moeilijkheden. 'Maar je kunt niet wachten met schepen sturen tot alles juridisch tot in de puntjes is geregeld', vindt Martijn van Dam (PvdA). Hij wijst erop dat voor EU-missies andere afspraken gelden dan voor een NAVO-operatie, want daarbij kunnen verdachten worden overgedragen aan Kenia.

'Het is frustrerend dat je ze moet laten gaan, ook voor de mariniers', zegt Van Dam. 'Maar je kunt niet zeggen dat de aanwezigheid van de Nederlandse marine daar geen zin heeft. Ze hebben eerder een kaping voorkomen en nu zijn gijzelaars bevrijd. Dat is toch een prestatie van formaat.'

De Nederlandse marine kon de Somalische piraten niet vasthouden volgens het geldende NAVO-mandaat. Daarom zou dit mandaat moeten worden veranderd, menen CDA'er Maarten Haverkamp en VVD'er Hans van Baalen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig