De Nederlandse mariniers die zaterdag een groep gijzelaars bevrijdden uit de handen van Somalische piraten, moesten de zeerovers weer vrijlaten. Dat schrijft het mandaat van de NAVO voor, liet een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
De Nederlanders hebben wel de wapens van de negen piraten in beslag genomen en vernietigd. Het gaat om zeven machinegeweren (AK-47) en een granaatwerper.

Het fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën, dat patrouilleert in de Golf van Aden nabij Somalië om piraterij te voorkomen, escorteerde zaterdag vier koopvaardijschepen. Het kreeg van de NAVO opdracht aan boord te gaan van een schip waarop de zeerovers zich hadden verschanst. Het Britse marineschip RFA Wave Knight hield de piraten onder schot.

Aan boord troffen de Nederlandse mariniers gegijzelde vissers uit Jemen aan. De zestien mannen werden vermoedelijk donderdag door de piraten gevangen genomen.

Volgens een NAVO-officier, de Portugese commandant Alexandre Fernandes, hielden de Somaliërs de vissers als dwangarbeiders gevangen. Ze gebruikten de vissersboot als uitvalsbasis. De Nederlandse commando's zouden bij hun actie niet op tegenstand zijn gestuit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig