Het Russische diplomatieke korps dreigt ermee zich enkel nog met gepantserde wagens en gewapende agenten door Brussel te verplaatsen. ‘De voorbije 3,5 maand zijn we zes keer overvallen. En wij die dachten dat Moskou een gevaarlijke stad was.’
Zoals we vandaag al berichtten, reden motorrijders dinsdagavond in het centrum van Brussel de auto van de vrouw van een Russische diplomaat klem, waarop de overvallers de raampjes van de wagen insloegen en de persoonlijke spullen van de vrouw probeerden mee te graaien. De poging mislukte.

‘De echtgenote van onze militaire attaché bij de Navo verzette zich heftig. De overvallers sloegen op de vlucht. De dame geraakte wel licht gewond’, aldus woorvoerder Igor Simininko.

Voor het uitgebreide Russische diplomatieke korps in Brussel – bestaande uit een ambassadeur bij de Navo, één bij de Europese Unie en één voor België – is de maat nu vol.

‘Dit is de zesde overval sinds januari, telkens in het centrum van Brussel, telkens wanneer onze wagens met diplomatieke nummerplaat halt houden aan een verkeerslicht. Als de Belgische overheden niet in actie komen, zullen we genoodzaakt zijn onze mensen met gepantserde wagens en vergezeld van gewapende agenten door Brussel te begeleiden’, aldus nog Simininko.

Nog volgens de Russische diplomatieke missie in België trekt de Belgische politie zich de overvallen niet aan. ‘De politie maakt proces-verbaal op, en daar blijft het blijkbaar bij want we hebben sindsdien van de politie niets meer vernomen’, aldus de zegsman.

‘En wij die dachten dat Brussel een veilige stad was. Want in Moskou gebeuren dit soort zaken toch niet. Bovendien heeft de politie van Moskou een aparte brigade die zich om de veiligheid van het buitenlands diplomatie personeel bekommert.’