Het aantal Russische miljardairs is in het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Volgens een klassement, dat vrijdag door de Russische editie van het magazine Forbes onthuld werd, is het aantal van 60 naar 110 gestegen.
Die bijna verdubbeling is te danken aan de enorme prijsstijging van grondstoffen, die overvloedig aanwezig zijn in Rusland, onderstreept het tijdschrift.

Forbes in de VS heeft begin maart al een wereldklassement gepubliceerd van de rijkste mensen op de planeet. Vandaag is Rusland het tweede land, net na de Verenigde Staten, met de meeste rijken.

De rijkste Russische man is een zakenman die nauwe betrekkingen met het Kremlin onderhoudt, Oleg Deripaska. Hij heeft een fortuin dat geschat wordt op 28,6 miljard dollar (dat is ongeveer 11,8 miljard dollar meer dan vorig jaar). Hij staat aan het hoofd van de aluminiumgigant Rusal. De oligarch is eveneens actief in verschillende andere industrieën.

Deripaska heeft Roman Abramovitsj (24,3 miljard dollar) onttroond aan de top van de ranglijst. De eigenaar van voetbalclub Chelsea verhuist van de eerste naar de derde plaats. Op 2 staat Alexei Mordachov met 24,5 miljard dollar. Hij heeft zijn fortuin gemaakt bij de groep Severstal en heeft daarbovenop ook nog een deel van de Duitse groep TUI in handen.

'Sinds het failliet van Joekos, het Russische petroleumbedrijf en de overname van de energiesector door de staat, kan men de miljardairs in de olie-en gassector op de vingers tellen', onderstreept Maxim Kachoulinski, de hoofdredacteur van het blad in een persbericht. 'De echte rijkdom concentreert zich in de metallurgie, financiën en immobiliën', onthult hij.