Middeleeuwse toren ontdekt op Gentse Korenmarkt
Het aanslepende dossier van de Korenmarkt zit in een stroomversnelling. Gianni Barbieux Foto: © Gianni Barbieux
Bij opgravingen op de Gentse Korenmarkt, ter hoogte van Klein Turkije, hebben archeologen toevallig funderingen van een toren ontdekt. Over datering en functie is voorlopig nog weinig geweten, maar het staat vast dat de toren uit de middeleeuwen stamt.
Binnenkort wordt de Korenmarkt volledig heringericht, waardoor een groot deel van de archeologisch interessante ondergrond zal verloren gaan. Daarom wordt er nu in verschillende fasen onderzoek gedaan. Momenteel zitten de archeologen in de zevende en waarschijnlijk voorlaatste fase, waarbij een deel van een middeleeuwse kerkhofmuur wordt onderzocht.

Archeologe Marie-Anne Bru: "Bij deze opgravingen troffen we onverwacht een ronde structuur aan. We hebben ons onderzoeksterrein dan uitgebreid en zo een torenstructuur blootgelegd. Niemand wist dat hier ooit een toren heeft gestaan." Een precieze datering is momenteel nog niet mogelijk. Het is wel al duidelijk dat de toren ergens in de middeleeuwen werd gebouwd. "We hebben wel afval en scherven aangetroffen, die we nu gaan onderzoeken, in de hoop zo een preciezere datering te kunnen vaststellen", aldus Bru. "We zullen ook de archieven nog eens moeten uitpluizen naar oude plannen van deze plaats, waar de toren mogelijk op afgebeeld staat."

De toren heeft een diameter van 3,7 meter en werd gebouwd met Doornikse breuksteen. Enkel de funderingen en een klein deel van het muurwerk zijn bewaard. Volgende week wordt de archeologische site afgesloten en opnieuw dichtgegooid.Info: Dienst Stadsarcheologie (diensthoofd Marie Christine Laleman)stadsarcheologie@gent.be09/266 57 60