De moord op Hamasleider Abdel Aziz Al-Rantissi lokt wereldwijd reacties uit. De meeste internationale leiders lijken de Israëlische manier van handelen af te wijzen.


Kofi Annan: ,,internationaal recht geschonden''


Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan veroordeelt de moord op al-Rantissi. Anan riep op om het Israëlisch-Palestijns vredesproces opnieuw op te starten op basis van het stappenplan voor vrede in het Midden-Oosten. ,,De secretaris-generaal veroordeelt de moord op Hamas-leider Abdelaziz al-Rantissi door Israël'', laat hij in een persmededeling weten. ,,Hij (Kofi Annan, nvdr.) verklaart opnieuw dat buitengerechtelijke executies het internationale recht schenden en roept de Israëlische regering op om onmiddellijk een einde te maken aan deze praktijk", gaat de persmededeling verder.

Volgens Annan is de enige manier om de escalatie van het geweld te onderbreken dat de Israëli's en de Palestijnen aan een vredesproces werken dat gebaseerd is op het stappenplan voor vrede in het Midden-Oosten.

Javier Solana: ,,positieve afloop vredesproces in gevaar''


Ook Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU, veroordeelde de moord. Solana is van mening dat zo'n daad een positieve afloop van het vredesproces in het Midden-Oosten niet vergemakkelijkt. Tijdens de bijeenkomst zaterdag van de Europese minister van Buitenlandse Zaken in het Ierse Tullamore verklaarde Solana het volgende in een mededeling: ,,wij hebben wij alle partijen en groepen dringend opgeroepen een einde te maken aan het geweld en terrorisme.'' In het communiqué staat ook dat de Europese minister van Buitenlandse Zaken alle partijen oproepen het staakt-het-vuren te hervatten.

Louis Michel: ,,onaanvaardbare daad''


In een persmededeling laat minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel weten dat de moord op Rantissi een onaanvaardbare daad is die een heropstarten van het vredesproces ernstig bemoeilijkt. ,,Ik veroordeel buitengerechtelijke executies. Zij hebben slechts tot resultaat dat de meer radicale elementen versterkt worden en leiden tot een verdere verscherping van de bestaande tegenstellingen'', verklaarde minister Michel. ,,Geweld, van welke zijde het ook moge komen, verwijdert ons van het stappenplan dat de enige duurzame oplossing biedt uit de huidige impasse.''

Yasser Arafat: ,,het verzet is de enige weg''

,,Door afscheid te nemen van een moedig gevechtsleider, bevestigen president Arafat en het Palestijns bestuur dat de bezettingsmisdaden slechts ons verzet ten opzichte van de barbaarsheid van de bezetting zullen versterken'', liet de Palestijnse leider Yasser Arafat in een communiqué weten. ,,Het verzet is onze enige weg'', gaat de tekst verder.

Witte Huis: ,,Hamas is terreurgroep''


Het Witte Huis benadrukt dat Hamas een terreurorganisatie is en dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. ,,Hamas is een terreurorganisatie die burgers aanvalt en die de zelfmoordaanslag van vandaag (zaterdag) in Erez heef opgeëist waarbij een grenswachter omkwam en anderen gewond raakten'' zei Scott McClellan, de woordvoerder van de Amerikaanse president, in een persmededeling. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende op CNN dat Washington op de hoogte was van de Israëlische plannen. Volgens de zegsman heeft de Amerikaanse regering ,,niet het minste groene licht gegeven'' voor de aanslag. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, heeft de aanslag veroordeeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig