BRATISLAVA - Oud-parlementsvoorzitter Ivan Gasparovic wordt de nieuwe president van Slovakije. Bij de presidentsverkiezingen van zaterdag behaalde hij verrassend 59,91 procent van de stemmen. In alle kiesregio's kwam de 63-jarige professor Politieke Geschiedenis als winnaar uit de bus.
Zijn tegenhanger, de voormalige Slovaakse minister-president Vladimir Meciar, strandde op 40,09 procent van de stemmen. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 3 april haalde hij het wel van Gasparovic.

Gasparovic, die net als Meciar tot de nationalistische partij behoort, zal huidig president Rudolf Schuster opvolgen. Bij de bekendmaking van de resulaten verklaarde de nieuwe president dat hij ,,president van alle Slovaken'' wordt, ook van wie niet gaan stemmen is.

Slechts 30 procent van de inwoners van Slovakije trok zaterdag naar de stembus. Na de nederlaag van regeringskandidaat en huidig minister van Buitenlandse Zaken, Eduard Kukan, bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, hadden de vier coalitiepartijen de bevolking opgeroepen om de verkiezingen te boycotten of tegen Meciar te stemmen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig