De Vlaamse volleybalbond (VVB) maakte woensdagmiddag ambitieuze plannen bekend voor de nationale ploegen. Het Belgisch mannenteam van coach Claudio Gewehr heeft twee doelstellingen: goed presteren in de European League 2009 en trachten twee WK-kwalificatierondes succesvol te doorlopen.
Tussen 25 mei en 1 juni moet de nationale ploeg in Tsjechië proberen om zich bij de eerste twee te kwalificeren met Tsjechië, Finland, Oekraïne en Montenegro als tegenstanders. Als dat lukt, mag België naar een WK-kwalificatietoernooi in Rusland of Bulgarije. In de European League nemen de Belgen het van 6 juni tot 12 juli op tegen Griekenland, Duitsland en Roemenië.

Claudio Gewehr maakte al een voorlopige selectie bekend. Callebert wordt als libero vervangen door Derkoningen, terwijl ook Ward Coucke niet meer in de selectie voorkomt na een minder goed seizoen in Narbonne. Met Hoho moet nog gepraat worden. Depestele doet zeker de WK-kwalificatieronde mee, maar ook met hem wordt nog gepraat over mogelijke deelname aan de European League. Zitten alvast in de selectie: Kruyner, Poelman, Verhelst, Van Decraen, Klinkenberg, Van Walle, Van den Dries, Tuerlinckx, Van de Voorde, Verhees, Van Goethem, Verhanneman, Claes, Geerinckx en van Renterghem.

De nationale vrouwenploeg van coach Gert Vande Broek speelt in de tweede WK-kwalificatieronde van 13 tot 18 mei in Split tegen Kroatië, Slovakije en Hongarije. De eerste twee van dat toernooi spelen voor de definitieve kwalificatie tussen 14 en 19 juli in Servië of Polen. Van 25 september tot 4 oktober is België ook van de partij op het Europees kampioenschap in Polen.

'Be Gold'

De VVB biedt sinds 2007 een trainings- en competitieprogramma aan voor jonge talenten. Het ’Be Gold’-project zal in de volgende competitie drie jongensploegen in actie brengen: in eerste nationale met jongeren tussen 17 en 20 jaar, in tweede divisie met jongens tussen 16 en 18 jaar en in eerste provinciale Vlaams-Brabant voor jongens tussen 14 en 16 jaar. Omdat de meisjes uit de volleyschool nog vrij jong zijn, spelen ze volgend seizoen niet in ere-afdeling, maar in eerste nationale. De oudere meisjes van de Topsportschool komen aan bod bij ereklasser Kieldrecht.

Zowel de jongens- als de meisjesploegen jeugd kwalificeerden zich voor het EK in Rotterdam (4 tot 9 april). De jongens- en meisjesjunioren doen ook mee aan de WK-kwalificatie.