De gedupeerden van Citibank en Deutsche Bank hebben nog tot eind deze maand om zich bij het gerecht als benadeelde persoon bekend te maken. Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck woensdag in de Kamer gezegd aan sp.a-Kamerlid Hans Bonte. De CD&V-minister beloofde snel een initiatief te nemen om de betrokkenen te informeren. Bonte wil dat de overheid zich in de zaak burgerlijke partij stelt.
De economische inspectie stelde vorig jaar vast dat Citibank en Deutsche Bank duizenden klanten hebben misleid bij de verkoop van beleggingsproducten van de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De dienst trok naar het parket, dat de banken voor de strafrechter daagde. Het gerecht is naar verluidt zinnens om nog voor het reces de zaak voor de correctionele rechtbank af te handelen.

Hans Bonte, die zich al meer dan een jaar met het het dossier bezighoudt, vreest nu dat heel wat mensen in de kou dreigen te blijven staan. Volgens minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zijn er immers 4.000 gedupeerden, terwijl er zich bij het parket nog maar 1.200 gedupeerden hebben gemeld.

Volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck hebben de betrokken nog maar 12 dagen de tijd om zich bij het gerecht bekend te maken als benadeelde partij. "Het is dus zeer belangrijk dat de mensen dit ook te weten komen. De regering heeft tot nu toe echter niets gedaan om de mensen te informeren", stelt Bonte vast.

De CD&V-minister kondigde volgens de sp.a’er echter aan snel een initiatief te nemen om hen toch te informeren. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Bonte vraagt ondertussen dat de Belgische regering zich burgerlijke partij stelt in de zaak. De Clerck wil daarover naar verluidt nog overleg plegen met minister van Financiën Didier Reynders.