Bart De Wever onthoudt zich
Vijf van de zes N-VA-Kamerleden zullen de regering Leterme I het vertrouwen geven. Alleen voorzitter Bart De Wever zal zich onthouden.
Dat werd dinsdag overeengekomen tijdens het partijbestuur. De Wever zei dat hij met zijn onthouding een krachtig signaal wil geven. Voor de N-VA moet er absoluut nog een fors pakket staatshervorming komen.

'We willen betrokken blijven bij de communautaire besprekingen', zei De Wever. 'Daarom zullen we de regering het vertrouwen geven, mits één onthouding. Dat doen we omdat CD&V ons dat gevraagd heeft, maar ook omdat we goede afspraken gemaakt hebben over hoe we de zaak de komende twee maanden zullen aanpakken. CD&V heeft ook bevestigd dat een goed communautair resultaat een voorwaarde is om in de regering te blijven.'

De partij blijft wel buiten de regering. 'We hebben gezegd dat we niet in de regering stappen zonder garanties op een grote staatshervorming en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en dat blijft zo', zei De Wever.

Ook bij de stemming van het eerste pakket staatshervorming zal de N-VA zich onthouden. De memorie van toelichting bij het wetsvoorstel dat dat eerste pakket moet realiseren, haalt immers punten aan die de N-VA niet ziet zitten. Zo zegt de tekst onder meer dat er in de tweede fase over een federale kieskring gesproken kan worden.

Toekomstig premier Yves Leterme (CD&V) reageerde al tevreden op het feit dat N-VA nu toch (grotendeels) het vertrouwen zal stemmen. 'Ik ben tevreden dat het gebeurt en het is ook logisch dat wanneer je samen naar de kiezer gaat, je je programma samen probeert uit te voeren', zei Leterme op Eén. Hij begrijpt de 'waakzaamheid' van de N-VA op het vlak van staatshervorming, want dat is 'de core business' van die partij.

Ministers tellen

Dat de N-VA nu uiteindelijk op één stem na het vertrouwen zal geven in de regering Leterme I, haalt een splinter uit de voet van CD&V. Nu de partij van Yves Leterme zich ook verzekerd weet van de steun van N-VA en dus over 30 in plaats van 24 zetels in de Kamer beschikt, kan het wellicht meer plaatsen in de regering opeisen. MR-voorzitter Didier Reynders liet zich de voorbije weken een aantal keer ontvallen dat CD&V zonder N-VA moeilijk nog het premierschap en vier ministers kon eisen.

De MR zelf liet al weten dat Olivier Chastel staatssecretaris zou worden. Of ook het FDF, een onderdeel van de MR, een staatssecretaris mag leveren is niet duidelijk. Nu N-VA Leterme toch steunt, is het zelfs de vraag of er wel twee MR-staatssecretarissen komen.

Zware druk

De N-VA stond onder zware druk om de regering Leterme I toch haar steun te geven. Uitleggen waarom N-VA (met één onthouding) wel het vertrouwen gaf aan de interimregering Verhofstadt, maar niet aan Leterme I zou een onmogelijke opdracht geweest zijn.

De bocht was al een tijdje ingezet. Op 8 maart kreeg het partijbureau een mandaat om 'de positie van de partij nog te wijzigen, als er nieuwe politieke feiten zijn'.