GENT - Op een meeting in Gent heeft de N-VA uitgehaald naar de paarse regering en naar de PS in het bijzonder. De Franstalige socialisten zijn volgens de N-VA immers dé verdediger van het communautaire status quo. N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukte wel dat zijn partij niet anti-Waals is.
De PS, de partij van voorzitter met het strikje Elio Di Rupo, blokkeert de Vlaamse vraag naar meer autonomie en is de hoeder van een systeem dat niet werkt, klinkt het bij de N-VA. De Vlaams-nationalistische partij waarschuwde in haar precampagne voor de ,,verstrikking'' van Vlaanderen.

,,Maar laten we duidelijk zijn dat de N-VA daarom niet anti-Waals is. De N-VA is en blijft bereid tot solidariteit, maar dan wel échte solidariteit'', zei voorzitter De Wever zondag. Die solidariteit kan pas werken als de deelstaten meer bevoegheden en dus meer verantwoordelijkheden krijgen, zei hij.

En een staatshervorming zal er enkel maar komen met de N-VA, zei De Wever. ,,Alleen een stem voor het Vlaams kartel kan het paars immobilisme breken en de man met de strik counteren'', zei De Wever.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in