SP.A-congres met Gezinsbond en 11.11.11
Foto: ©belga
BRUSSEL - SP.A houdt vandaag een congres in Brussel om aan een nieuwe beginselverklaring te werken. Ook zes middenveldorganisaties die niet tot de socialistische zuil behoren, debatteren mee over de tekst. De SP.A wil zo bewijzen dat ze een beweging is die open staat voor andere progressieve organisaties.
Het congres in het Brusselse Tour & Taxis is het eerste van drie congressen die begin volgend jaar moeten uitmonden in een nieuwe 'beginselverklaring voor een modern socialisme'. Op het programma staan thema's zoals energie, wonen, mobiliteit, globalisering en milieu. Rode draad doorheen de beginselverklaring is gelijke kansen voor iedereen.

Nieuw is dat organisties die geen band hebben met de partij ook amendementen mochten indienen op de teksten. De Bond Beter Leermilieu, 11.11.11, Natuurpunt, de Gezinsbond, Pax Christi en de Fietsersbond deden dat ook. De amendementen die zaterdagmorgen al aan bod kwamen, werden vlotjes en zonder veel discussie door een 700-tal aanwezigen goedgekeurd.

Het moet volgens partijvoorzitter Johan Vande Lanotte bewijzen dat de sp.a een open partij is. ,,In het Vlaanderen van vandaag kunnen progressieve mensen zich niet de luxe veroorloven verdeeld te zijn. We moeten dat blijven herhalen, ook als men daar niet op ingaat'', luidde het aan het adres van Groen!.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in