Obama stuurt 17.000 extra troepen naar Afghanistan
Foto: ap
De Amerikaanse president Obama stuurt 17.000 bijkomende troepen naar Afghanistan, waar nu al 34.000 militairen gelegerd zijn.
Obama heeft zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai dinsdag opgebeld en met hem gesproken over veiligheidskwesties en de voor augustus geplande presidentsverkiezingen in Afghanistan. Het was voor het eerst sinds Obama's inauguratie dat de beide presidenten met elkaar spraken.

Obama belde Karzai op de dag dat hij aankondigde dat 17.000 extra Amerikaanse troepen naar Afghanistan worden gestuurd. Eerder was herhaaldelijk sprake van 30.000 bijkomende militairen voor Afghanistan, waar nu al 34.000 Amerikanen zitten.

De helft daarvan maakt deel uit van de door de Navo geleide Isaf-coalitie. De andere helft wordt vooral ingezet bij de strijd tegen de Taliban en Al-Qaeda, en bij de opleiding van Afghaanse troepen.

Karzai zei vorige week dat hij nog altijd niet met de nieuwe Amerikaanse president had gesproken, terwijl hij met diens voorganger, George Bush, regelmatig contact had.

Karzai liet ook verstaan dat de relatie met Washington onder spanning was komen te staan vanwege de vele burgerslachtoffers die vallen bij de Amerikaanse operaties in Afghanistan.

Bovendien zou Washington in het vooruitzicht van de presidentsverkiezingen in Afghanistan, later dit jaar, ook voor een nieuwe 'sterke man' geopteerd hebben.

Het bezoek van Obama's speciale gezant voor Pakistan en Afghanistan, Richard Holbrooke, maakt evenwel veel goed. Volgens Karzai's woordvoerder was het onderhoud met Holbrooke 'een grote stap in de richting van een sterkere band'.