De Servische staat klaagt de Kosovaarse president Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaçi en de parlementsvoorzitter bij het gerecht aan wegens 'de organisatie van de uitroeping van een niet-bestaande staat op Servisch grondgebied'. Belgrado zwoer iedere poging van de kersverse Kosovaarse natie om erkend te worden door de internationale gemeenschap in de kiem te smoren.
Door de onafhankelijkheid van Kosovo uit te roepen, hebben de drie leiders een 'criminele daad gesteld tegen de constitutionele orde en veiligheid van Servië', aldus een verklaring van het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De aanklacht is aan de justitie overgemaakt zodat die een onderzoek zou starten.

Boycot

Servië heeft ook laten weten dat het Kosovo zal verhinderen deel uit te maken van internationale instellingen, de VN en de OVSE in het bijzonder. Het land wil ‘alle diplomatieke middelen’ gebruiken om de internationale erkenning van Kosovo tegen te gaan. Dat heeft de Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, vandaag gezegd op de Servische televisie.

‘Zolang Servië lid is van de Verenigde Naties (VN), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Raad van Europa (...), zolang zal de zelf uitgeroepen staat Kosovo geen toegang hebben tot deze instellingen’, aldus Jeremic.

Belgrado voor vandaag al om een bijeenkomst van de OVSE gevraagd. Servië wil voorts dat de Raad van Europa zich over de zaak buigt.

Geheim plan

Servië heeft een geheim 'actieplan' opgesteld. Militair optreden is uitgesloten, maar de regering in Belgrado zegt dat de relaties met elk land dat Kosovo erkent op een laag pitje worden gezet. Rusland heeft gewaarschuwd dat met de onafhankelijkheidsverklaring een gevaarlijk precedent wordt geschapen voor separatistische groepen elders in de wereld. China, dat evenals Rusland vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, heeft gezegd 'diep bezorgd' te zijn over de stap van Kosovo.