Geldtekort dreigt tijdens bezoek Bush
BRUSSEL - Mogelijk geraakt u tijdens het bezoek van president George W. Bush aan België tussen 20 en 23 februari, moeilijker aan cash geld. Omdat Binnenlandse Zaken niets aan het toeval wil overlaten, worden ook de agenten die de geldtransporten begeleiden ingezet om de Amerikaanse president te bewaken.
Daardoor kunnen grote geldtransporten tussen steden niet plaatsvinden, met als mogelijk gevolg dat bankkantoren niet aan voldoende cash geld geraken.

In een persbericht stelt de Belgische Vereniging van Banken (BVB) dat de banken ,,al het nodige gedaan hebben om eventuele problemen op het vlak van veiligheid en cashbevoorrading te voorkomen". Toch raadt het de cliënten aan hun voorzorgen te nemen ,,en alleen de strikt noodzakelijke geldafhalingen te doen tussen zaterdag 19 februari en woensdag 23 februari".

2.500 agenten

Tijdens het bezoek van Bush zullen dagelijks zo’n 2.500 politieagenten ingezet worden. Zij zullen instaan voor de controle op de veiligheidsperimeters en de veiligheidsomkadering bij de geplande manifestaties. De mensen die in de zone van een veiligheidsperimeter wonen, moeten hun identiteitskaart tonen om toegang te krijgen tot hun eigen woning.

Verschillende groepen hebben demonstraties gepland in Brussel. Op maandag wordt er ondermeer gedemonstreerd voor de Amerikaanse ambassade in Brussel, dinsdag volgt de grootste begoting.

De Brusselse politie heeft al barricades opgeworpen met prikkeldraad en er kunnen waterkanonnen worden ingezet tegen de demonstranten. Verschillende wegen in Brussel worden afgezet om de stoet hoogwaardigheidsbekleders de mogelijkheid te geven zich dinsdag snel van het EU-hoofdkantoor in het centrum van de stad naar het tien kilometer verderop gelegen NAVO-hoofdkwartier in Evere te verplaatsen.

,,Bijzondere gebeurtenis''

Bush landt zondagavond in Brussel. ,,Die vluchtoperatie wordt beschouwd als een ’bijzondere gebeurtenis’, vergelijkbaar met het bezoek van de paus of van een staatshoofd", zegt Eric Aerden van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Tijdens het landen van het presidentiële vliegtuig Air Force One worden alle vluchtoperaties op de luchthaven een korte tijd stilgelegd.

,,Het gaat om zogenaamde minimale incidenties. Mogelijk ondervinden de passagiers daardoor kleine vertragingen, maar die blijven beperkt", aldus Aerden nog. Dat er tijdens het landen van Bush een algemeen vliegverbod boven Brussel zou zijn, doet Aerden af als ,,een indianenverhaal".

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in