KIGALI - De Rwandese president Paul Kagame verwelkomt de "positieve resultaten" van het topoverleg van donderdag in het Zambiaanse Lusaka, dat gewijd was aan het conflict in de Democratische Republiek Congo. Dat is gisteren uit officiële bron vernomen.
"Wij zijn in perfecte overeenstemming met en steunen de resultaten van de top van Lusaka", zo meldt een presidentiële mededeling. Meer in het bijzonder juicht Kigali de aanstelling van de oud-Botswaanse president Ketumile Masire als bemiddelaar toe. Ook de snelle ontplooiing van VN-waarnemers kan op goedkeuring rekenen. Tenslotte benadrukt Kagame dat Rwanda de volledige uitvoering van de akkoorden van Lusaka blijft steunen.

Kagame weigerde naar Lusaka af te reizen omdat het Zambiaanse regime niets gedaan had om 6.000 Rwandese hutu's te stoppen die eind december uit het zuiden van Congo gevlucht waren naar Zambia.

Het overleg van afgelopen donderdag in Lusaka betekende een nieuwe impuls voor het vredesproces in de voormalige Belgische kolonie. Zo werd een nieuw tijdschema afgesproken voor de inzet van VN-waarnemers in Congo en werd Masire als bemiddelaar aangesteld, wat door waarnemers als een belangrijke doorbraak wordt beschouwd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in