WASHINGTON - De Amerikaanse marine richt een onderzoekscommissie op die de omstandigheden van de botsing tussen een Amerikaanse atoomduikboot en een Japanse boot op 9 februari moet uitspitten. Dat heeft de marine gisteren beslist. Bij het ongeval voor de kust van Hawaii raakten negen mensen vermist.
De openbare onderzoekscommissie zal alle mogelijke oorzaken van de botsing onderzoeken en meedelen aan de media, zegt woordvoerder Shean Hughes. Een team van drie admiraals leidt de commissie en komt donderdag een eerste keer samen op Pearl Harbor.

Een hoge verantwoordelijke van de Japanse marine wordt uitgenodigd om de werkzaamheden van de commissie te volgen. Een eerste rapport over de omstandigheden van het ongeval wordt in de komende dagen publiek gemaakt.

De Amerikaanse onderzeeër USS Greeneville botste tijdens een oefening op de Japanse vissersboot Ehime Maru. De boot zonk en negen van de 35 bemanningsleden zijn niet levend teruggevonden. Waarschijnlijk zijn de negen, waaronder enkele minderjarigen, verdronken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in