HAVANA - De Cubaanse leider Fidel Castro heeft gisteren in Havana een concert van de beroemde Britse rockgroep Manic Street Preachers bijgewoond. "Een grote eer", zo luidt de reactie van de groep. Het was het belangrijkste popevenement in Cuba van de laatste twintig jaar.
De groep uit Wales gaf een uniek gratis optreden in het Karl Marx-theater in de Cubaanse hoofstad naar aanleiding van het verschijnen van de zesde langspeler van de band, die de titel "Know Your Enemy" meekreeg.

De bandleden benadrukken dat de reis naar Cuba geen commerciële motieven had. Het gaat om "een daad van solidariteit", aldus de groep. Zanger James Dean Bradfield droeg een song op aan Elian Gonzalez, de kleine Cubaanse verstekeling die vorig jaar het middelpunt werd van een polemiek tussen de Verenigde Staten en Cuba. "Het is een metafoor, een liedje dat de Amerikaanse hegemonie wil laken", aldus Bradfield.

De Manics zijn nooit vies geweest van een tikkeltje controverse. De band haalde haar inspiratie uit de punkperiode van de Sex Pistols en The Clash en dweept regelmatig met linkse denkbeelden. De Manic Street Preachers werden opgericht in 1988 en groeide uit tot één van de belangrijkste Britse bands van de jaren '90.

Het laatste grote rockconcert in Cuba dateert van 1979, toen Weather Report en Billy Joel het 'laatste socialistische bastion' op een optreden vergastten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in