Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) vindt dat de televisieomroepen bij het opstellen van de teletekstpagina’s het nodige fatsoen aan de dag moeten leggen en rekening moeten houden met de gevoeligheden van minderjarigen. Dat zei hij donderdag in de commissie Media van het Vlaams parlement, waar hij een vraag kreeg over de vaak expliciete datingpagina’s op de teletekst van sommige omroepen.
Vaak staan al op de startpagina van teletekst opvallende verwijzingen naar de datingpagina’s, waar expliciete boodschappen staan als "gratis sex afspraak bij jou of bij mij" of "tieners: je mag doen met ze wat je wil". Vlaams parlementslid Gerda Van Steenberge (Vlaams Belang) vroeg minister Bourgeois (N-VA) of de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), die toeziet op de naleving van de mediadecreten, hiertegen niet kan optreden.

De mediadecreten zijn van toepassing op teletekst en de VRM kan inderdaad optreden, zei de minister. Maar de VRM treedt pas op na een klacht. Over de datingpagina’s heeft de VRM nog geen klachten ontvangen. Hij wees er ook op dat reclame voor prostitutie en sekslijnen ook strafbaar is, maar een omroep is hiervoor nog nooit veroordeeld.

De minister deelt de bezorgdheid over de expliciete datbinberichten op de startpagina’s van teletekst. Hij vindt dat de omroepen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en vindt dat deze er zeker voor moeten zorgen dat de boodschappen door een aangepast uitzenduur gezien kunnen worden.

Vlaams Belang’ster Gerda Van Steenberge vindt dat de erkenning van de omroepen desnoods ingetrokken moet worden en dient klacht in bij de VRM. Ze stapt ook naar het gerecht.