Alken-Maes sluit brouwerij in Jumet
Foto: © MARC HERREMANS -VUM
BRUSSEL - De Belgische biergroep Alken-Maes, die deel uitmaakt van Scottish & Newcastle (S&N), gaat wegens overcapaciteit haar brouwerij in Jumet (Charleroi) sluiten. De productie wordt overgeheveld naar Alken. Door de operatie kunnen negentien banen in Jumet verloren gaan.
Dat meldt Alken-Maes donderdag in een persbericht.

Alken-Maes telt momenteel nog drie brouwerijen. In het productiecentrum in Alken (Limburg) worden hoofdzakelijk de pilsbieren Maes en Cristal gebrouwen, terwijl de brouwerij Union in Jumet onder meer instaat voor de productie van de hogegistingsbieren Grimbergen en Ciney. Daarnaast is er de artisanale brouwerij van Kobbegem, waar de geuze- en kriekbieren van Mort Subite worden gemaakt.

In Alken en Jumet kampt Alken-Maes een ,,aanzienlijke overcapaciteit''. Die houdt onder meer verband met de voortdurende daling van de Belgische biermarkt sinds meer dan twee decennia, een evolutie die zich ,,wellicht nog enkele jaren'' zal voortzetten. ,,In het licht van de uiterst concurrentiële markt is deze overcapaciteit een grote last voor Alken-Maes'', aldus het persbericht.

De brouwerij Union in Jumet produceert jaarlijks 14 procent van het totale volume van Alken-Maes. De speciale bieren die er worden gebrouwen, worden in Alken gebotteld, wat volgens het bedrijf hoge logistieke kosten met zich meebrengt. ,,Door de productie van Jumet over te brengen naar Alken, wil de directie van Alken-Maes de noodzakelijke schaalvoordelen realiseren om de concurrentiekracht en dus de toekomst van Alken-Maes veilig te stellen'', klinkt het.

Alken-Maes wil de negentien werknemers van Union een ,,verantwoord sociaal plan'' aanbieden met individuele begeleiding inzake reclassering. Voor meer dan de helft van de werknemers zijn nu al oplossingen geïdentificeerd in de vorm van brugpensioen of interne hertewerkstelling, aldus nog Alken-Maes.