Condoleezza Rice richt pijlen op Iran en Noord-Korea
Foto: rr
BRUSSEL - Condoleezza Rice, de toekomstige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag zes landen bestempeld als ,,voorposten van de tirannie''. Ze deed dat tijdens een toespraak voor de Senaat, die zich over haar nominatie als minister buigt. Ze viseerde Iran en Noord-Korea, maar volgens haar gaat het ook om Wit-Rusland, Cuba, Birma en Zimbabwe.

,,In onze wereld zijn er nog altijd voorposten van de tirannie en de VS staat aan de zijde van de onderdrukte volkeren op elk continent'', pakte Rice uit. De 50-jarige Rice zei ook dat president George W. Bush een juist militair advies had gekregen over Irak en dat het VS-leger, dat Irak binnenviel, voldoende groot was. ,,Het plan en de troepen waarmee we het Irak binnenvielen, waren klaar voor de taak'', aldus Rice. Ze gaf ook te kennen dat ze niet van plan is de omvang van het leger in Irak te wijzigen.

Ze wil wel hard werken op diplomatiek vlak. Het herstellen van de betrekkingen met westerse bondgenoten die verstoord werden door de oorlog in Irak is volgens haar een van de prioriteiten van de Verenigde Staten.

Midden-Oosten

Nog volgens Rice is het moment ,,opportuun'' om in het Midden-Oosten een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict en wenst ze van die gelegenheid gebruik te maken. ,,Ik hoop persoonlijk met de Palestijnse en Israëlische leiders te kunnen werken en ik zal er op aandringen dat de Amerikaanse diplomaten ook aandacht besteden aan dit moeilijke, maar cruciale onderwerp.'' Rice zei voorts dat een hervorming in het Midden-Oosten cruciaal is in de strijd tegen het terrorisme. ,,De VS moeten de democratische en economische veranderingen in de regio blijven steunen. De inspanningen om democratieën op te bouwen in Afghanistan en Irak moeten helpen druk zetten op andere regeringen om hervormingen door te voeren.''

Rusland

Over Rusland zei Rice dat de democratische weg ,,hobbelig'' is en het succes niet verzekerd. ,,De recente geschiedenis heeft ons geleerd dat we nauw kunnen samenwerken met Rusland als het gaat over gemeenschappelijke problemen. En zoals we voorheen al gedaan hebben, zullen we verder druk blijven uitoefenen voor democratie en zullen we duidelijk laten blijken dat de verdediging van de democratie in Rusland van levensbelang is voor de toekomst van de Amerikaans-Russische relaties.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig