DEN HAAG - Het Nederlandse KPN Mobile richt zich met het Japanse NTT Docomo en het Italiaanse Telecom Italia Mobile (TIM) op het mobiel internetten in Europa.
De drie partners beginnen een gezamenlijke onderneming, die internetdiensten voor de Europese markt gaat ontwikkelen. Deze diensten worden gebaseerd op de zogeheten i-mode. Het Japanse Docomo is op de eigen thuismarkt al enkele jaren succesvol met deze techniek, die wordt beschouwd als een tussenvorm tussen GSM-techniek en het toekomstige UMTS.

De nieuwe onderneming richt zich in eerste instantie op Nederland, België, Italië en Duitsland (totaal marktbereik 165 miljoen abonnees). De drie partijen krijgen elk een gelijk aandeel in het gezamenlijke bedrijf. Zij willen nog niet kwijt hoeveel geld zij er in stoppen.

Tweede bedrijf

Naast deze onderneming met de Italianen richten KPN Mobile en NTT DoCoMo samen nog een nieuw bedrijf op. KPN Mobile neemt een belang van 75 procent en investeert 90 miljoen euro in deze onderneming, de Japanners krijgen 25 procent en steken er 50 miljoen euro in.

Volgens een KPN-woordvoerder is het de bedoeling dat deze samenwerking de nieuwe gezamenlijke onderneming gaat ondersteunen door de bestaande infrastructuur van KPN Mobile in Nederland, Duitsland en België samen te brengen met de technische kennis van NTT DoCoMo. Dit bedrijf komt uit voort uit de afspraken die KPN Mobile en NTT DoCoMo in september vorig jaar maakten.

NTT DoCoMo heeft een belang van 15 procent in KPN Mobile. Het Nederlands/Japanse bedrijf zal worden ingepast in de afspraken die KPN Mobile heeft met zijn Amerikaanse partner BellSouth, die voor 22,5 procent deelneemt in KPN's mobiele dochter in Duitsland, E-Plus.