Nederlandse media boycotten nieuwe spelling
Foto: mc
RIJSWIJK - Verschillende Nederlandse media weigeren de nieuwe spelling die op 1 augustus 2006 van kracht wordt, te gebruiken. De nieuwe vorm maakt volgens de media de Nederlandse taal onnodig onduidelijk en lelijk.
Aan de actie doen onder andere de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, HP/De Tijd, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Planet Internet en Tekstnet mee. De Telegraaf meldt zaterdag dat het in de nieuwe Nederlandse spellingstrijd nog geen positie heeft ingenomen, maar zegt het verzet wel logisch te vinden.

De redacties van dag- en weekbladen vinden de veranderingen in de spelling te ingrijpend en missen de logica. ,,Er zullen allicht regels voor zijn, maar wie kan die in godsnaam onthouden'', zegt Suzanne Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant zaterdag in haar eigen krant. ,,We maken al zoveel fouten in de krant, met die nieuwe spelling zou het alleen maar erger worden'', aldus Folkert Jensma van NRC Handelsblad.

Groene Boekje

De Nederlandse Taalunie, waarin Nederland, Vlaanderen en sinds kort Suriname samenwerken, stelde in april aanpassingen in de spelling van het Nederlands officieel vast in een nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal. Sinds oktober ligt het nieuwe Groene Boekje, de populaire benaming van de woordenlijst, in de winkels. In het nieuwe Groene Boekje zijn 6.000 nieuwe woorden opgenomen. Daarvan zijn er vijfhonderd afkomstig uit het Surinaams-Nederlands. Uit de vorige editie zijn 14.000 woorden geschrapt. De woordenlijst van 1995 bevatte 110.000 woorden, nu zijn dat er nog 102.000.

Voor overheid en onderwijs gaat de nieuwe spelling gelden vanaf 1 augustus 2006. Volgens de Taalunie hoeven schoolboeken niet volledig omgegooid te worden.