Inwoners Fallujah keren terug naar vernielde stad
Foto: afp
FALLUJAH - De inwoners van de West-Iraakse stad Fallujah, die in november werd bezet door Amerikaanse troepen, mogen stilaan weer naar hun vernielde woningen terugkeren. Mohammed Ibrahim, voorzitter van de voorlopige stadsraad, liet weten dat vanaf vandaag alle bewoners van de wijk al-Andalus in het zuiden van de stad naar huis konden terugkeren.

De gemeenteraad zal de terugkerende burgers met voedingsmiddelen en andere hulpmiddelen verwelkomen. In totaal waren ongeveer 200.000 mensen uit de ,,rebellenstad'' gevlucht. Volgens het Amerikaanse leger zal het nog even duren voor de stroom- en watervoorzieningen in de stad weer functioneren.

Het VS-leger liet verder ook weten dat gisteren een Amerikaanse marine-infanterist om het leven kwam bij gevechten in de provincie al-Anbar, waar ook Fallujah ligt. Op een stortplaats in Sadr City, een voorstad van Bagdad, ontdekte het Amerikaanse leger een wapen- en springstoffendepot, waar onder meer een raket en vijf springtuigen lagen.

Doden bij mortieraanval

Bij een mortieraanval op een Koerdisch vluchtelingenkamp in de buurt van de Noord-Iraakse stad Kirkoek werden gisterenavond een vader en zijn elfjarige zoon gedood. Volgens ooggetuigen raakten nog drie andere mensen gewond bij de aanval. Onder de gewonden zou zich ook een kind bevinden. Het is niet duidelijk wie de aanslag pleegde.

De Syrische autoriteiten ontkenden intussen aantijgingen van de door de VS aangestelde Iraakse interimpremier Iyad Allawi, als zou Damascus medewerkers van het voormalige Iraakse regime van Saddam Hoessein toelaten vanuit Syrië aanslagen op Irak te beramen. In Washington is het neo-conservatieve kamp onlangs een nieuwe campagne gestart om ’regimewissel’ te bereiken in Syrië, een ,,schurkenstaat'', en Iran, een deel van de ,,as van het kwaad''.