Sharon steunt Midden-Oostenconferentie
Foto: ap
TEL AVIV - De Israëlische premier Ariel Sharon heeft verklaard dat hij het Britse plan voor een Midden-Oostenconferentie steunt. Israël zou echter niet deelnemen aan zo’n conferentie. De Palestijnse leiding reageerde afwijzend op de toespraak van Sharon, die in het komende jaar 2005 een ,,historische kans'' ziet voor een doorbraak in het Midden-Oostenconflict.

,,Sharon spreekt over vrede, maar hij confisqueert wel Palestijns grondgebied en hij weigert vluchtelingen te laten terugkeren'', aldus Palestijns bemiddelaar Sajeb Erekat. ,,Hij brengt geen nieuwe oplossing, hij dicteert een oplossing, die hij samen met VS-president George Bush is overeengekomen'', zo klonk het nog.

De VS, Europa en de Arabische staten zijn bereid ernstige vredespogingen te steunen met een miljardenprogramma. In de komende vier jaar zou tot acht miljard Amerikaanse dollar (6,1 miljard euro) worden betaald, zo schreef de krant New York Times. Daarbij wordt wel vooropgesteld dat de nieuwe Palestijnse leiding die na de verkiezingen van 9 januari aan de macht komt, zich verzet tegen de terreur in het gebied en dat Israël zijn bezetting van de Palestijnse gebieden afzwakt. Volgens de Wereldbank gaat het om het meest omvangrijke hulpprogramma sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.