Geen gedwongen ontslagen bij De Tijd
Foto: blg
BRUSSEL - Bij Uitgeversbedrijf Tijd, uitgever van de krant De Tijd, wordt volgend jaar voor twee miljoen euro bespaard op de werkingskosten. Er vallen geen gedwongen ontslagen. Wel wordt een aantal contracten van bepaalde duur niet verlengd, zo werd vandaag vernomen van algemeen directeur Hans Maertens.

Op die manier wil de raad van bestuur het verlies aan inkomsten door de gedeeltelijke afschaffing van de publicatieverplichting van vennootschappen compenseren. De regering wil met de afschaffing de administratie voor bedrijven vereenvoudigen. De krantensector vreest evenwel op jaarbasis een verlies aan inkomsten van tien miljoen euro. Maertens begroot het verlies bij de zakenkrant op drie miljoen euro.

Het besparingsplan dat vandaag werd goedgekeurd voorziet voor volgend jaar in een besparing op de werkingskosten van twee miljoen euro. Gedwongen ontslagen kunnen vermeden worden. Hoeveel tijdelijke contracten niet worden verlengd, staat nog niet helemaal vast. Er wordt ook een aantal mutaties doorgevoerd, maar Maertens schat dat het om een tiental zal gaan. In heel het bedrijf werkt een 300-tal mensen.

Daarnaast besliste de raad van bestuur KBC Securities een mandaat te geven als adviseur bij het zoeken naar een strategische partner ,,die het project van Tijd als zakenkrant en multimediale uitgever wil ondersteunen''. De raad meent dat De Tijd als zelfstandig bedrijf zeker een toekomst heeft na het herpositioneren van De Tijd als complete zakenkrant en het afstoten van een aantal verlieslatende activiteiten.

Toch kan een strategische partner het bedrijf beter ondersteunen en ontplooien, vandaar het mandaat voor KBC Securities. Volgens Maertens zijn bij de zoektocht ,,alle opties open. Wij sluiten niets of niemand uit'', aldus Maertens. Dat geldt ook voor de grootte van de eventuele participatie.

Roularta toont interesse

,,We gaan er serieus over nadenken. Het punt staat alvast volgende week op de agenda van onze raad van bestuur.'' Dat antwoordt Rik De Nolf, gedelegeerd bestuurder van Roularta, op de vraag of de mediagroep interesse heeft om in het kapitaal van Uitgeversbedrijf Tijd te stappen.

Eind 2000 bood Roularta samen met De Persgroep 64,5 miljoen euro voor alle aandelen van Uitgeversbedrijf Tijd. Nadien deed de uitgever van Knack, Trends en De Streekkrant, een apart overnamevoorstel aan het VEV, de hoofdaandeelhouder van de Tijd. Na deze mislukte overnamepogingen, gaf De Nolf herhaaldelijk aan niet langer geinteresseerd te zijn. Hij liet zich zelfs kritisch uit over het concept zakenkrant.

Opgefriste krant

Eerder dit jaar kortte de opgefriste krant haar naam in van De Financieel-Economische Tijd naar De Tijd. Ze verschijnt ook op maandag en bevat een extra katern met meer ruimte voor cultuur, sport en minder economische onderwerpen. Samen met de vernieuwing werd de redactie uitgebreid.

De krant heeft na dertien kwartalen van dalende verkoopcijfers de verkoop kunnen stabiliseren op 39.000 exemplaren. De website Tijdnet lokt dagelijks meer dan 40.000 bezoekers. Daarnaast geeft het bedrijf de beleggingsbladen De Belegger, L’Investisseur en Wall Street Invest uit.