CIA richtte geheime gevangenis op in Guantanamo Bay
Foto: ap
De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft volgens de krant Washington Post een geheime gevangenis opgericht in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay (Cuba) voor bepaalde vermeende leden van terreurorganisatie al-Qaida.

Deze gevangenis binnen de gevangenis zou omringd zijn door een hoge omwalling omdat er gevangenen werden ondergebracht die volgens de CIA erg waardevolle informatie zouden hebben gegeven. De Washington Post citeerde verschillende militaire functionarissen, evenals vroegere en huidige CIA-medewerkers. Het is niet duidelijk of de uiterst geheime gevangenis vandaag nog altijd bestaat.

Op de Amerikaanse basis in Guantanamo worden ruim 500 vermeende terroristen en Taliban-strijders uit Afghanistan vastgehouden. Het internationale comité van het Rode Kruis heeft toegang tot de gevangenen. Daarnaast hebben de gevangenen volgens een recente uitspraak van een Amerikaanse rechtbank het recht om hun gevangenschap aan te vechten. Voor de gevangenen in de geheime gevangenis gelden echter striktere regels, die evenzeer worden verzwegen als de namen van de betrokken personen.

Volgens de Washington Post gaat het om personen uit Pakistan, West-Afrika, Jemen en nog enkele andere landen. ,,Het is er een voortdurend komen en gaan'', zo citeerde de Washington Post een regeringsmedewerker, die echter geen uitsluitsel gaf of de gevangenis vandaag nog steeds wordt gebruikt.